Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KS

Nikolić: Mladi trebaju biti partneri svim institucijama u BiH

nikolic i mladi (1)

Na sastanku se dalje razgovaralo o načinu organiziranja mladih u Kantonu Sarajevu i njihovoj integraciji u društvene i političke procese

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić održala je sastanak sa predstavnicima Vijeća mladih FBiH, generalnim sekretarom Nedimom Alibegovićem i projektnim koordinatorom Merisom Bećovićem.

Ministrica Nikolić je iskazala spremnost za saradnju i podršku Vijeću mladih FBiH po svim istaknutim pitanjima, a sve u cilju unapređenja kvalitete života mladih i poboljšanja njihovog statusa u društvu.

Istakla je da mladi jesu i trebaju biti partneri svim institucijama u BiH, a posebno tom ministarstvu, čiji je glavni zadatak da koordinira i usmjerava aktivnosti svih uključenih institucija, odnosno ministarstava, agencija i nevladinog sektora.

– Da bi svi, a posebno organizacije koje okupljaju mlade ljude, kao što je Vijeće mladih FBiH, mogli efikasno i efektno uočiti i izdvojiti ključne potrebe i probleme ove populacije, neophodno je uspostaviti produktivan dijalog, te preuzeti odgovornost za djelovanje – kazala je.

Generalni sekretar Vijeća mladih FBiH Nedim Alibegović je naglasio da je jedan od važnih prioriteta Vijeća mladih FBiH kreiranje Strategije mladih, kao i pokretanje i razvijanje uspješnog programa omladinske politike na nivou FBiH, a koja će biti u skladu s modernim evropskim politikama za mlade. Uz to su istakli da uključivanje mladih u procese odlučivanja i kreiranja javnih politika treba biti prioritet političkim liderima, a sve kako bi se uspješno riješili problemi koji se tiču mladih.

Na sastanku se dalje razgovaralo o načinu organiziranja mladih u Kantonu Sarajevu i njihovoj integraciji u društvene i političke procese kroz aktivizam i borbu za interese mladih u društvu, a posebno u Kantonu Sarajevo, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.