Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP

Nikšić: CIK-ov državni udar na Bosnu i Hercegovinu

nermin niksic

Lider SDP-a jasno je poručio da se nadam da članovi CIK-a ne bi smjeli da ispunjavaju želje svojih političkih mentora i da se nada da su oni svjesni posljedica

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poručio je danas da Centralna izborna komisija priprema odluke koje nisu ništa drugo nego ”državni udar na Bosnu i Hercegovinu”.

Nikšić je kazao da je i ranije upozoravao na djelovanje CIK-a naglasivši da je krajnje vrijeme da ”CIK shvati da niko u ovoj zemlji ne može biti iznad Ustava i zakona”.

Upozoravali smo i pokušali pozvati ljude iz CIK-a da shvate da niko u ovoj zemlji ne može biti iznad Ustava i zakona. Prema informacijama koje imamo, CIK ovih dana razmatra i ima želju da donese odluku nešto radikalniju nego što je bila ona o kojoj smo prošli put govorili.

Nema nikakvog spora da CIK može donijeti odluku o raspodjeli mandata uz poštivanje Ustava, osnova za izračun broja delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH treba biti popis iz 1991. godine. Da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda ukoliko je najmanje jedan izabran. Sve ostalo je neustavno i sve drugo će biti predmet i krivične odgovornosti članova CIK-a.

Mislim da se niko ne treba zavaravati u CIK-u i da ovakvim ponašanjem i kršenjem Ustava ustvari ne mogu imati ni imunitet. Mislim da niko, a pogotovo CIK nema pravo kršiti Dejtonski sporazum jer BiH ni u Dejtonu nije bila podijeljena na tri etničke državice – kazao je Nikšić danas u Sarajevu.

Lider SDP-a jasno je poručio da se nadam da članovi CIK-a ne bi smjeli da ispunjavaju želje svojih političkih mentora i da se nada da su oni svjesni posljedica.

– CIK ima zakonsku mogućnost odrediti mandate, ali korištenjem popisa iz 1991. godine. Ovdje se ne radi samo o Ustavnom pitanju već o civilizacijskom pitanju. SDP će uz Našu stranku i DF učiniti sve da ovo spriječi. Spremni smo blokirati sve procese jer ne želimo dozvoliti da se prekraja uređenje i karakter ove zemlje, a bez da se to dešava na Ustavan i zakonit način – dodao je predsjednik SDP-a.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da će krenuti u proces spašavanja multietničke BiH. Kako kaže, mora se osporiti pravo CIK-a da donese ovu odluku.

– Ovu odluku morao je donijeti zakonodavac. Mi smo rješenje ponudili u Parlamentu FBiH. Moramo osporiti i primjenu popisa iz 2013. godine. Treća stvar je insitiranje na principu 1-1-1 – rekao je Kojović.

On je istakao da Ustavni sud BiH sutra odlučuje o apelaciji Borjane Krišto što će biti historijska odluka za BiH.

– Nadam se da će Ustavni sud BiH imati snage da donese odluku koja će BiH omogućito evropske standarde – kazao je Kojović.