Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić i Komšić zajedno osudili dodjeljivanje priznanja ratnim zločincima

BiH

niksic komsic

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte Nermin Nikšić i Željko Komšić, u zajedničkoj izjavi su osudili dodjeljivanje priznanja Narodne skupštine Republike Srpske osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

– Krajnje je vrijeme da sve snage koje baštine antifašizam, humanizam, demokratiju i ljudska prava u BiH ujedine i zajedno krenu u obračun sa snagama koje veličaju zločine i njihove inspiratore i počinioce. Sutra može biti kasno – izjavili su.

Nikšić i Komšić pozivaju predstavnike Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, OSCE-a i visokog predstavnika u BiH da zajedno, hitno i bez ikakvih kalkulisanja, osude ovakvo djelovanje vlasti u entitetu Republika Srpska te momentalno obustave svaki vid saradnje s njenim čelnicima sve dok ne odustanu od veličanja ratnih zločinaca.

Ako zvanični Beograd uistinu želi graditi prijateljske odnose s BiH, mora se jasno ograditi od ovakvog ponašanja, smatraju lideri SDP-a i DF-a te poručuju da će se, u suprotnom, vlasti Srbije ponovno pozicionirati kao saučesnici u daljnjoj razgradnji mira i suživota u BiH.

– Dodjeljivanje priznanja osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti predstavlja civilizacijski sumrak vlasti ovog entiteta.

Ovim činom, po ko zna koji put, vrijeđaju se žrtve pobijene uime velikosrpskog projekta koji i dalje živi u entitetu Republika Srpska.

Istovremeno, na ovaj način baca se ljaga i na srpski narod kojem se ratni zločinci žele nametnuti kao vrhunski moralni autoriteti, što je nezabilježen slučaj u povijesti ljudskog roda – naveli su Nikšić i Komšić.

Budućnost BiH nije moguće graditi na ovakvim temeljima, politika koja je spremna nagrađivati ratne zločince ne može imati bilo kakav legitimitet da vodi bilo kakve procese, dodaju lideri SDP-a i DF-a.

Poručuju da će se prema takvoj politici i njenim predstavnicima odnositi s najvećim prezirom jer ništa drugo s takvim ljudima nije moguće.

Ispod je svakog ljudskog dostojanstva, a kamoli političke i diplomatske kulture, održavati odnose i kontakte s osobama koje daju priznanja kreatorima genocida u Srebrenici, inspiratorima mržnje i odgovornima za smrt desetina hiljada nevinih ljudi u BiH.

Političke partije koje vode Nikšić i Komšić i dalje će dosljedno i bez kompromisa istrajavati na temeljnim vrijednostima BiH – jedinstvu države, jednakopravnosti svih naroda i građana, osudi svih ratnih zločinaca i, što je najvažnije, poništavanju rezultata genocida i ratnih zločina, poručili su Nikšić i Komšić u zajedničkoj izjavi.

Drugačija BiH jednostavno nije moguća i to svi treba da znaju, zaključili su.