BiH

Nikšić: Iskreno se nadam da je ovo početak kraja Dodika

16/07/2015

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a dao je zanimljiv osvrt na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini, a što novinska agencija Patria prenosi u cjelosti.

– Na dženazi u Potočarima, prije četiri dana, napali premijera Vlade Srbjie. Reagovali svi relevantni faktori, sve institucije sistema. S pravom. Prekjučer napali, mučili i zvjerski povrijedili povratnika Nerku Hanifića.

Za mene apsolutno u rangu napada na premijera Srbije. Zabrinjava šutnja institucija sistema, a izostale su i reakcije većine onih koji su reagovali kad se desio napad na premijera Vučića.

NS RS je usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine RS.
Iako postoje reakcije predstavnika međunarodne zajednice, vidjet ćemo kako će reagirati institucije sistema, prije svega Predsjedništvo BiH.

Ovo je najozbiljnija situacija od Dejtona do danas, kad je u pitanju država Bosna i Hercegovina, ugrožavanja njenog suvereniteta i pravnog sistema. Kreatori ovog haosa u RS, predvodjeni Miloradom Dodikom su jako dobro svjesni činjenice kako je Ustavni sud BiH u nekoliko navrata potvrdio u svojim odlukama da su Sud i Tužilaštvo BiH institucije osnovane u skladu sa Ustavom BiH.

NS RS je usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine RS

Elementarno je pravno i civilizacijsko načelo da vam se odluke sudova ne moraju sviđati, da ih možete i komentarisati, ali ih istovremeno moramo svi poštivati. Nikakvim političkim akrobacijama, pa i ovim tipa referenduma, neće se dovesti u pitanje odluke Ustavnog suda BiH.

Nema nikakve sumjnje da je do ovako bahatog odnosa dovelo povlačenje pred politikom Dodika u zadnjih deset godina, popustljivost predstavnika međunarodne zajednice, ali i domaćih političara i političkih partija. Naravno ne amnestiram ni nas iz SDP-a.

Očito se to nije shvatilo kao pružena ruka, već kao slabost što je svaki put izazivalo nove napade i osporavanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

Danas su 45 poslanika u Narodnoj skupštini RS po diktatu Dodika prešli granicu. Ovo je linija odbrane države Bosne i Hercegovine koju se ne smije preći. Ako OHR ne reaguje onda imamo ozbiljan problem.

Ali i ako reaguje, mislim da se trebaju ujediniti sve probosanske snage kako bi se to zaustavilo. Referendum je igra s vatrom. Iskreno se nadam da je to početak kraja Milorada Dodika i svih onih koji vode politiku razgradnje Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.