Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik stranke

Nikšić: Žao mi je svakog člana SDP-a, ali se ne može sjediti na dvije stolice

niksic

„Meni je žao svakog člana SDP-a, ali ne postoji politička partija koja sebi može dopustiti da njeni članovi sjede u dva politička subjekta“, rekao je Nikšić

Članovi SDP-a koji su u inicijativnom odboru novog pokreta praktično sjede na dvije stolice. Smatram da to ne može dopustiti niti jedna politička partija, i o tome će danas raspravljati Glavni odbor.

Izjavio je to danas novinarima u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, uoči početka sjednice Glavnog odbora te partije.

U Sarajevu je osnovan Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD), među čijim osnivačima su i neki istaknuti članovi SDP-a, poput Mire Lazovića, Ive Komšića kao i bivšeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije.

Iz SPD-a su poručili da Pokret nije novi politički subjekt u BiH već platforma za ujedinjenje ljevice u Bosni i Hercegovine. Iz SDP-a pak smatraju da je nedopustivo da bilo ko iz te partije učestvuje u kreiranju jednog takvog subjekta, dok je Nikšić rekao da se članovi SDP-a prilikom ulaska u inicijativni odbor tog pokreta nisu konsultovali sa ostalim članovima njihove partije.

Na pitanje novinara da se ipak radi o istaknutim članovima SDP-a kojima sada prijeti isključenje, Nikšić je rekao da takve situacije štete svakoj političkoj partiji pa i SDP-u.

„Meni je žao svakog člana SDP-a, ali ne postoji politička partija koja sebi može dopustiti da njeni članovi sjede u dva politička subjekta“, rekao je Nikšić.

Sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj bi se trebalo razgovarati o pripremama za sedmi Kongres stranke zakazan za 8. juni održava se danas u sjedištu stranke u Sarajevu.

Članovi Glavnog odbora danas će raspravljati o dokumentima koji će se naći pred Kongresom narednog mjeseca. Jedan od tih dokumenata su i izmjene Statuta SDP-a na način da se uvodi funkcija zamjenika predsjednika stranke.