BiH

falsifikovana lista

Ništa od projekta NASA-e, dječak Dejan Lukić iz Bosanskog Broda je prevaren

26/08/2019

U NASA su rekli da im se Dejan može obratiti, da će im biti drago da ga saslušaju i da mu proslijedimo kontakte

Lista na kojoj je navedeno da je projekt Dejana Lukića iz Broda/Bosanskog Broda prihvaćen za lansiranje nanosatelita je fabrikovana, potvrdila je Nezavisnim novinama Ane Svit, izvršna direktorica Programa za lansiranje NASA, koja je raspisala konkurs na koji se taj dječak navodno prijavio.

Njoj smo proslijedili listu koju je porodica dječaka objavila na Facebook profilu, a za koju tvrde da dokazuje da je projekt Dejana  prihvaćen.

“Nažalost, lista koju ste mi poslali, koja počinje s brojem 921, pomalo liči na listu izabranih projekata Inicijative za lansiranje nanosatelita, ali vjerujem da je ta stranica falsifikovana od strane trećeg lica. Inicijativa pruža prilike za projekte nanosatelita organizacijama iz SAD. Projekti izvan SAD ne mogu biti podneseni u okviru Inicijative”, rekla je Svit.

Dodala je da Međunarodna svemirska stanica nudi mogućnosti za razmještanje neameričkih satelita, ali da se tu ne radi o projektu koji je dio ove inicijative NASA, već da bi se trebalo obratiti Evropskoj svemirskoj agenciji.

U NASA su rekli da im se Dejan može obratiti, da će im biti drago da ga saslušaju i da mu proslijedimo kontakte.

Nakon što smo to uradili, dječakova porodica je tvrdila da je email adresa koju smo im poslali lažna, poslije čega smo im preporučili da odu na internet stranicu NASA i odatle kontaktiraju gospođu koja je izrazila spremnost da se čuje s dječakom.

Ono što i dalje ostaje nejasno, s obzirom na to da se radi o veoma sofisticiranoj prevari, je ko je dječaka i njegovu porodicu obmanuo na ovaj način te kako se zvanične institucije koje su primile dječaka nisu raspitale o autentičnosti projekta koji je Dejan navodno dobio i koje su trebale da finansiraju.

Takođe, ostaje i pitanje da li je neka zvanična institucija već dala finansijska sredstva te da li u ovoj prevari ima elemenata krivičnog djela.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.