Predloženo produženje

Ništa od ukidanja epidemioloških mjera u Federaciji BiH

Sarajevsko hladno jutro
22.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prvi dan jeseni u Sarajevu je obiljezilo hladno vrijeme, sa jutarnjim temperaturama od oko 6 stupnjeva. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

– Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje – navodi se

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je nastavak produženja epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

– Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje – navodi se

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u posljednjih sedam dana zabilježen je rast broja pacijenata COVID-19 na respiratoru (56), broja novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence (120/100.000 stanovnika).

– U odnosu na prethodnu sedmicu u padu je ukupan broj smrtnih slučajeva (84) i hospitaliziranih pacijenata od COVID-19 (507). Od ukupnog broja hospitaliziranih, 34 osobe su vakcinisane s obje doze – navodi se.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva napominje da je i dalje na snazi aktuelna naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ako nije moguće držati distancu od minimalno dva metra. Svim građanima se prepopručuje izbjegavanje većih okupljanja i pridržavanje ličnih mjera zaštite od zaraze virusom korona.

Vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni su i dalje donositi restriktivnije mjere ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.