Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv dvije osobe: Stotine hiljada KM zarađene prevarama u SAD “oprali” u BiH

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (4)

U optužnici se navodi, da su optuženi, novac koji je poticao od jednog poduzeća u SAD koje djeluje u sastavu kompanije iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prevare i krivotvorenja u finansijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Podignuta je optužnica za pranje novca u iznosu od 407.000 KM, od kojih su dvije fizičke i jedna pravna osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2019. godine, počinile finansijski kriminal, povezanim nezakonitim transakcijama kroz više zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Aleksandra (Goran) Subotića, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH, Josipa Skoke, rođenog 1986. godine u Požegi u Hrvatskoj, ranije osuđivan, državljanin BiH i Hrvatske, te pravne osobe “Halilović International” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, koje je osnovano od optuženog Aleksandra Subotića, koji je direktor i ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima poduzeća.

– Optuženi se terete, da su tokom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu od 473.047,21 KM znajući da je stečen počinjenjem kaznenih djela u inostranstvu (SAD), počinili niz nezakonih radnji, kako bi navedeni novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom trećeoptužene pravne osobe- poduzeća “Halilović International” d.o.o. Tuzla – navodi se u saopćenju.

U optužnici se navodi, da su optuženi, novac koji je poticao od jednog poduzeća u SAD koje djeluje u sastavu kompanije iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prevare i krivotvorenja u finansijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te vršili fiktivne promete robe i nezakonite izmjene ulagačkih sredstava pojedinih poduzeća, sve sa ciljem da novčani iznos transferiraju u BiH, kako bi s njim dalje nezakonito raspolagali.

Ova optužnica rezultat je opsežne međunarodne istrage finansijskog kriminala i pranja novca u kojoj je sudjelovalo Tužiteljstvo BiH, a novčana sredstva u iznosu od 407.918,88 KM, privremeno su blokirana u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Tužilaštva BiH, a naredbom Suda BiH.

Optuženi se terete da su po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen kaznenim djelom primili, raspolagali njime, vršili prijenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, a takav novac je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u inozemstvu, čime su počinili kazneno djelo – Pranje novca.

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i strane državljane navedenih zemalja, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.