BiH

Veliki oprez

Njemačka ulazi u novu fazu borbe protiv koronavirusa, Merkel objavila uslove za otvaranje

04/03/2021

Merkel je naglasila kako Njemačka „ne bezbrižno, ali s nadama“ ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produženje mjera zatvaranja do 28. marta uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

„Moramo poduzeti korake, ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unazad“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu kasno navečer nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Merkel je naglasila kako Njemačka „ne bezbrižno, ali s nadama“ ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije.

“2021. neće biti kao 2020., sada smo mnogo dalje. Sada imamo cjepiva i testove. Cjepivo je izlaz iz pandemije”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je objasnila kako u prvi plan borbe protiv širenja koronavirusa dolazi cijepljenje i testiranje.

Ona je najavila i više fleksibilnosti kod cijepljenja s listama čekanja kako bi što manje termina za cijepljenje ostalo neiskorišteno, te cijepljenja i kod obiteljskih liječnika.

Strategija borbe protiv pandemije se osim na ubrzanom cijepljenju zasniva i na masovnom testiranju.

“Od sljedeće sedmice svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test sedmično na raspolaganju”, rekla je Merkel.

Uvjeti za postupno otvaranje

Njemačka kancelarka je isto tako najavila korake u postupnom otvaranju koji bi ovisili o sedmodnevnoj incidenciji.

Od 8. marta u Njemačkoj su ublažene mjere ograničenja privatnih kontakata. Tako bi ubuduće bio moguć susret osoba iz jednog domaćinstva s pet osoba iz nekog drugog domaćinstva. Do sada je bio dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

U regijama sa sedmodnevnom incidencijom ispod 35, odnosno ako će broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana biti manji od 35, bit će dozvoljen susret s osobama iz dva dodatna domaćinstva s najviše deset osoba.

Trgovine smiju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina preko interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini.

Terase restorana i kafića smiju primati goste u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana.

Ovisno o incidenciji bit će dozvoljen i rad zooloških i botaničkih vrtova, muzeja, galerija i spomen-područja.

Bez obzira na incidenciju od 8. marta je dozvoljen rad cvjećarama, trgovinama za vrtlarske potrebe te knjižnica. Isto tako je od 8. marta ponovno dozvoljen rad pedikerima kao i vozačkim školama i školama letenja.

Kod svih mjera otvaranja koje ovise o incidenciji je uvedena i tzv. „kočnica za nuždu“ koja omogućuje vraćanje mjera zatvaranja u slučaju prelaska incidencije iznad vrijednosti od 100.

Pravilo o radu od kuće gdje god je to moguće je produženo do kraja aprila.

Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako se radi o “komplikovanim mjerama, ali mjerama koje ne ostavljaju prostora za interpretaciju”.

O daljnjim mjerama predstavnici savezne i pokrajinskih vlada raspravljat će ponovno 22. marta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.