Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački poslanici traže od Angele Merkel novi Ustav za BiH

angela merkel sarajevo

Poslanici njemačkog parlamenta iz vladajuće koalicije – Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije /CDU-CSU/ razmišljaju da, zbog brojnih problema koje imaju sa vlastima BiH, traže od kancelara Angele Merkel da u evropskim institucijama inicira promjene Dejtonskog sporazuma – piše “Danas”.

“Treba donijeti Dejton dva i novi ustav za BiH”, rekao je za ovaj list visokopozicionirani sagovornik u toj koaliciji, navodeći da je Berlin i prije migrantske krize, baš kao i danas, bio “visoko zainteresovan za zapadni Balkan”.

Na pitanje da li su počele konsultacije sa Srbijom i Hrvatskom, državama garantima Dejtonskog sporazuma, ovaj sagovornik je rekao da nisu, da se sve još razmatra, ali da bi bilo najbolje da se ta inicijativa sprovede kroz evropske institucije.

Ovaj poslanik Bundestaga je dodao da se često postavlja pitanje šta raditi sa BiH, te podsjetio da “Njemačka ima dosta interesa na Balkanu” i da će ovaj region tretirati kao prostor “od naročite važnosti za njemačku politiku”.

Poslanik Bundestaga kaže da je jedan od problema, zbog kojeg su zabrinuti, jačanje islamskog ekstremizma u BiH, pošto njemačke službe “javljaju da u BiH raste broj regrutovanih islamista za rat u Siriji”.

Prema njegovim riječima, jedino rješenje za ukorijenjene probleme na Balkanu je zajednička evropska budućnost, a zemlja kao što je BiH, najsigurniju budućnost će imati “pod zajedničkim evropskim krovom”, jer jedino to donosi stabilnost regiona.

On je rekao da su sve stranke u njemačkom parlamentu saglasne da sve zemlje zapadnog Balkana mogu računati na prijem u EU kada ispune potrebne uslove, odnosno da moraju prihvatiti i dijeliti vrijednosti EU.

“Potrebno je pitanje BiH ponovo staviti na dnevni red, pošto su toj zemlji potrebne istinske ustavne reforme”, naveo je ovaj njemački poslanik.

On je dodao da su prepreke velike i da entiteti često blokiraju ono što je korisno za BiH u cjelini, a da struktura BiH nije u skladu sa potrebama 2016. godine.

“Reforme će stvoriti stabilna društva, a bez stabilnosti stvara se temelj za nove napetosti”, kaže ovaj poslanik Bundestaga.