BiH

Novi detalji

Njemački Tageszeitung: Schmidt kao visoki predstavnik donosi promjene u BiH

29/12/2020

Prema zahtjevima Berlina, Brisela i Washingtona, Christian Schmidt bi na posao trebao ići sa svježom energijom

Bivši njemački ministar poljoprivrede i političar CSU-a Christian Schmidt trebao bi postati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i tako zamijeniti Austrijanca Valentina Inzka s ove funkcije.

Kako piše njemački Tageszeitung, ovakva promjena na čelu OHR-a ukazuje na novu politiku međunarodne zajednice prema BiH. Prije svega, Njemačka, zatim nova administracija SAD-a i Brisel žele zemlju osloboditi od “njene ustavne i ekonomske bijede i odrediti kurs za prijem zemlje u EU”.

Prema diplomatskim izvorima Tageszeitunga, BiH treba temeljito reformirati. Trenutni visoki predstavnik Inzko i njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling, navodi dalje ovaj medij, već su dali smjernice za to posljednjih mjeseci.

-Vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom roku, kako zahtijevaju obojica. Pravosudni sistem mora biti temeljno reformiran, ratni zločini se više ne bi trebali veličati. Dugoročno gledano, ustav zemlje trebao bi biti oblikovan u skladu sa evropskim zakonom. Prema zahtjevima Berlina, Brisela i Washingtona, Christian Schmidt bi na posao trebao ići sa svježom energijom – navodi Tageszeitung.

Kako se dalje navodi, Rusija, koja je zastupljena i u Vijeću za implementaciju mira i u Vijeću sigurnosti UN-a, do sada je odbila zadržati instituciju visokog predstavnika – prije svega zbog njihovog obzira prema srpskim nacionalistima u Bosni i Hercegovini, koji ne žele da im se ograniči moć . Izbor novog visokog predstavnika postao je nemoguć, a Austrijanac Inzko ostao je na funkciji više od 10 godina.

VEZANI TEKST Christian Schmidt za Fokus.ba o preuzimanju OHR-a: Već sam angažovan u BiH

-Međutim, u to je vrijeme imao malu podršku međunarodne zajednice. Inzko nije mogao koristiti takozvane bonske moći, koje mu daju priliku da jednostavno otpusti političare koji “krše duh Daytonskog sporazuma”. Sada bi sve trebalo biti drugačije. Prema informacijama iz diplomatskih krugova, Angela Merkel i njena kancelarija uspjeli su integrirati Rusiju u novu strategiju. Bilo bi nemoguće da Rusija da Amerikancu zeleno svjetlo, što je posebno željela bosanska javnost u Sarajevu. Prema diplomatskim izvorima, Rusija bi mogla prihvatiti 63-godišnjeg političara CSU Christiana Schmidta – kaže se u tekstu Tageszeitunga.

Christian Schmidt koji sjedi u odboru za vanjske poslove Bundestaga, duže je u razgovorima za funkciju visokog predstavnika u BiH. Bivši ministar poljoprivrede ima kontakte s istočnom Europom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u BiH. Ali PIC ga još mora izabrati na proljeće uz blagoslov Rusije.

Komentari

Autor: A. D.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.