BiH

Njemačko-britanska inicijativa za BiH je propala

11/06/2015

Odbijanje Dodika da potpiše reformsku agendu za BiH, donosi veliku krizu. To znači i da je njemačko-britanska inicijativa za BiH propala, izjavio je bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik otvoreno odbio da potpiše reformsku agendu za BiH, kako bi zemlja prosperirala i napredovala ka EU, i nakon što je komesar za proširenje Johannes Hahn otkazao posjetu Sarajevu, zemlja se našla u velikoj krizi. ” To znači i da je njemačko-britanska inicijativa za BiH propala, smatra bivši visoki predstavnik i međunarodni medijator u BiH Christian Schwarz-Schilling.

Deutsche Welle: Gospodine Schwarz-Schilling. Dodik je otvorio karte i jasno pokazao šta ne želi. Šta će sada poduzeti međunarodna zajednica?

Christian Schwarz-Schilling: Najprije će se morati sabrati i analizirati novu situaciju i razmisliti koje korake poduzeti. Jer radi se o velikoj krizi.

Najvjerovatnije će i posjeta kancelarke Angele Merkel, koja još nije potvrđena, biti dovedena u pitanje. Kakvu bi poruku ona sada trebala da prenese, kada je sve što je EU dogovorila u BiH palo u vodu? Šta će se desiti sa privredom, ekonomskim i finansijskim razvojem u BiH? Kao i Federacija BiH i Republika Srpska stoji pred bankrotom do kojeg bi moglo doći u kratkom roku. Od velike važnosti je bilo da EU pomogne zemlji ali ovim postupkom je ta pomoć otpala.

Šta će reći ljudi, koji su do sada sve mirno posmatrali, nakon što su se podigli 7. februara prošle godine? U tom smislu postavlja se pitanje, šta će sada biti sa BiH? Međunarodna zajednica mora shvatiti da dosadašnjom politikom ništa neće promijeniti i da će ili izbiti teški nemiri ili će narednoj generaciji biti prepušteno da rješava probleme u ovoj zemlji.

Međunarodna zajednica ima snažan mehanizam u svojim rukama. To su Bonske ovlasti. One su upravo zadržane da bi se mogle upotrijebiti u vanrednoj situaciji. Zbog čega EU i SAD oklijevaju da posegnu za njima i nametnu rješenje za BiH i njen put ka EU?

Nemojte to pitati mene. Ja sam ih želio primjeniti kada sam bio visoki predstavnik u različitim situacijama. Neke sam zaista uspio sprovesti ali tada je postojala snažna politička volja u Briselu da se ukine OHR.

A onda je postalo jasno da se mjere intervencije u BiH mogu sprovesti samo ukoliko postoji OHR, jer aktivirati. Jer ono što se radilo proteklih godina, bilo je smanjenje mogućnosti djelovanja OHR-a, do njegove potpune neučinkovitosti i nedjelotvornosti.

Trenutno je u toku konferencija PIC-a. Svi su mislili da će bh-političari potpisati novu evropsku inicijativu čime bi ona stupila na snagu. Visoki predstavnik Inzko je još prekjučer rekao: “Prihvatimo se sad posla, zasučimo rukave!” Ali to se odnosilo na vrijeme prije nego je došlo do katastrofe, prije nego je postala vidljiva. Kako će PIC reagovati, znaću tek večeras.

Kako je Dodik mogao tako otvoreno odbaciti da potpiše reformsku agendu?

To morate pitati Dodika. Moje mišljenje je da on zapravo ne želi put u Evropu. Pošto je ugrožen njegov opstanak na vlasti zbog problema sa većinom u vlastitom parlamentu, Dodik se odlučio da stavi kamen blokade na put reformi.

On ne može postupiti drugačije, jer se sada samo na ovaj način mogao zatvoriti evropski put Bosne i Hercegovine. Iz svega toga proizilazi da on u BiH ima posve druge ciljeve. Za Srebrenicu i dalje tvrdi da nije bilo genocida, da on ostaje pri tome i da će to uvijek glasno ponavljati. To su tonovi, koje iznosi sada u 2015. godini, 20 godina nakon genocida.

To govori u prilog pretpostavci da on ima namjeru da blokira. Da li je ova blokada usaglašena sa Rusijom, ne znam. Dodik je bio jedini koji je učestvovao na paradi 9. maja u Moskvi, kada je obilježen kraj 2. svjetskog rata i na odgovarajući način je primljen od strane Putina. Sve ovo puno snažnije upućuje na slutnju da tu postoji odgovarajuća alijansa.

Ne znam da li bi Dodik inače imao hrabrosti da tako postupi, jer Srbija nije momentalno zainteresovana za napetosti sa RS-om u BiH, koju Dodik 2018., kako je sam rekao, želi da proglasi nezavisnom.

Znači li to kraj inicijative Steinmeier-Halmond?

Momentalno to ne znači ništa drugo do kraj britansko-njemačke inicijative za BiH.

(Christian Schwarz-Schilling je nekadašnji ministar njemačke vlade, bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i bivši međunarodni medijator u BiH)

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.