Noć nad Potočarima donijela mir i spokoj za još 127 srebreničkih žrtava

potočari

Tišina i zvuk vjetra odzvanjaju mezarjem Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, nakon što je danas u mezare spušteno 127 zelenih tabuta s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava, piše Anadolu Agency (AA).

Više od 10.000 članova porodica ubijenih, komšija i prijatelja prisustvovalo je današnjoj dženazi i ukopu ubijenih Srebreničana. Svi su otišli svojim kućama, a oni su ostali sami.

U “dolini bijelih nišana” pronašli su svoj smiraj. Sada, nakon više od dvije decenije, njihove porodice imaju gdje doći i proučiti im Fatihu.

Napokon je još 127 brojeva dobilo svoje ime i prezime.

U mezarju u Potočarima večeras se samo još poneki član porodica ubijenih oprašta od oca, brata, komšije, prijatelja. Svjetlost s rasvjete u Memorijalnom centru osvijetlila je bijele nišane 6.377 žrtava, ali i 127 zelenih koji se nisu živi izvukli iz srebreničke golgote. Tišina se napokon spustila nad mezarje u Memorijalnom centru gdje su smiraj pronašli Samir, Avdija, Avdurahman, Halil, Salim, Aljo, Ramo…

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava, a sa današnjim dženazama broj žrtava u mezarju Memorijalnog centra iznosi 6.504.