Nova oprema olakšava obradu informacija o sudbini nestalih osoba

MKCK Gdje je333

Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta (MKCK) donirao je danas 15 novih laptopa Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, namijenjenih regionalnim i terenskim centrima Instituta.

Donirana oprema značajno će unaprijediti obradu podataka prikupljenih od MKCK u cilju pronalaska lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica, saopćeno je iz MKCK.

Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup međunarodnim arhivima u nadležnosti Suda u Haagu i koristi ih kako bi pronašao informacije u humanitarnu svrhu pronalaska nestalih osoba.

Samo u posljednje dvije godine, stručnjaci MKCK prikupili su i obradili više od 50.000 stranica dokumentacije vezanih za sukob u Bosni i Hercegovini, od kojih je 12.400 do sada predato Institutu za nestale osobe na dalju analizu i potencijalnu akciju.

– Kao što pokazuju nedavna otkrića novih grobnica, dalja ulaganja u ove napore mogu donijeti značajne rezultate. Stoga će MKCK znatno proširiti svoj istraživački tim i obim njegovog djelovanja, te tražiti pristup drugim međunarodnim i domaćim arhivima širom regije – naglasio je koordinator MKCK za nestale osobe na zapadnom Balkanu Fabien Bourdier.

Suočen sa stalnim smanjenjem identifikacija tokom posljednjih godina, MKCK je odlučio da u sljedećih pet godina pojača svoje napore i preduzme sve što je moguće da bi se rasvijetlila sudbina što većeg broja nestalih osoba.

Osim intenzivnije pretrage arhiva, strategija predviđa nastavak psihosocijalne podrške porodicama nestalih osoba, usku saradnju s civilnim društvom, akademskim krugovima i ostalim akterima, kao i jačanje lokalnih forenzičkih kapaciteta.

Kako je kazao Bourdier, ubrzavanje procesa traženja i identifikacije i podrška porodicama zahtijeva istinsku predanost vlasti i zajednički napor širom regije.

Prema podacima MKCK, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 6.700 nestalih osoba.