Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje savjetnika Cholleta

Nova poruka Blinkena liderima u BiH: Izmjenite Izborni zakon bez zapaljive retorike

Blinken predstavio izvjestaj PRTSCR

BiH ima ključnu mogućnost u ovoj neizbornoj godini da donese potrebne reforme izbornog zakonodavstva koje uključuju ograničenu ustavnu reformu

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet pozvao je političke lidere u BiH da svoju diskusiju usmjere ka napretku BiH na ključnim reformama potrebnim za veći prosperitet, transparentne institucije, zatim na poštenije i slobodnije izbore, jaču vladavinu prava i dublje partnerstvo sa euroatlantskim institucijama.

Piše: A. DUČIĆ

Kako je objavila Američka ambasada u Sarajevu, on je potvrdio poruku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena o snažnoj podršci SAD suverenosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.
-BiH ima ključnu mogućnost, otvoreni prozor, u ovoj neizbornoj godini da donese potrebne reforme izbornog zakonodavstva koje uključuju ograničenu ustavnu reform kako bi se implementirale presude Evropskog i Ustavnog suda BiH u kontekstu izmjena Izbornog zakona, jendako kao i tehničke izmjene koje se odnose na jačanju integriteta izbornog sistema – kazao je Chollet.


Kako je naveo, ove reforme nisu samo vezane za implementaciju pravno obavezujućih presuda kako bi se osigurala jednakost građana već i kako bi se suzio prostor izbornim prevarama, te osiguralo da građani mogu tražiti odgovornost lidera za korupciju i loše upravljanje. Ali to su i krucijalni elementi kako bi se gradila jača demokratija u BiH.

-SAD očekuju od lidera BiH da izvrše svoje obaveze kako bi se osigurale ključne reforme. Dijalog u dobroj vjeri, bez zapaljive retorike i maksimalističkih zahtjeva će biti ono što će unaprijediti usluge, donijeti nova radna mjesta i jačati vjeru građana u njihovu vlast – poručio je Chollet.

Inače, ova poruka američkog državnog sekretara putem savjetnika Cholleta dolazi dan nakon što je State Department izdao zvanično saopćenje u kojem je naveo da “nedavna neopravdana spekulacija o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuje da potakne nestabilnost u regiji i pobudi sjećanja na prošle tenzije”.