Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova prijava protiv “Sport Kluba”

sport klub

Asocijacija kablovskih operatera u BiH („AKOP“) ponovo se 1. marta ove godine obratila Konkurencijskom vijeću BiH sa zahtjevom da se utvrdi odgovornost vlasnika tv kanala „Sport klub“ jer nije ispunio ni jednu bitnu obavezu koju mu je naredilo Konkurencijsko vijeće BiH u januaru ove godine, piše Slobodna Bosna.

Vlasniku „Sport kluba“ tada je odrezana novčana kazna od 250 hiljada KM i naloženo mu je da svim zainteresiranim kablovskim operaterima pod jednakim, fer uvjetima dopusti emitiranje kanala „Sport klub“. Vlasnik ovog TV kanala, ponovo je, kao i prije tri godine, platio novčanu kaznu, no ponovo se oglušio na izričiti zahtjev Konkurencijskog vijeća BiH o dokidanju monopolske pozicije.

U novoj prijavi protiv „Sport kluba“, dakle trećoj u posljednje tri godine (!), Asocijacija kablovskih operatera iznosi dokaze iz kojih je vidljivo da „Sport klub“ nema namjeru ukinuti monopol, procjenjujući da mu je isplativije svake dvije-tri godine platiti kaznu nego ukinuti vlastiti monopol i tako zaoštriti tržišnu konkurenciju i ugroziti unosni monopol.

No, ovoga puta kalkulacija „Sport kluba“ mogla bi biti posve pogrešna budući da postoji sasvim realna mogućnost da sljedeća kazna Konkurencijskog vijeća ne bude samo novčana. Naime, u Konkurencijskom vijeću procjenjuju da „Sport klub“ svjesno krši pravila tržišnog fer natjecanja, pa bi, nakon dvije novčane kazne, mogla uslijediti potpuna zabrana emitiranja ovog TV kanala kako bi se spriječio tržišni monopol i opasno kršenje zakonskih propisa koje vodi u tržišnu anarhiju.

Takve opasnosti su očiti svjesni i u „Sport klubu“ pa su se svojski potrudili da ovoga puta „zamažu oči“ Konkurencijskom vijeću: svim kablovskim operaterima formalno su ponudlili emitiranje „Sport kluba“ ali pod tako nepovoljnim uvjetima da ni jedan kablovski operater ne zaključi ugovor, što se na koncu i desilo. Riječ je o više nego očiglednoj igri u kojoj vlasnik „Sport kluba“ nastoji sačuvati monopol Telemacha na emitiranje ovog vrlo gledanog tv kanala.

Da bi cijela slika bila jasnija, treba napomenuti kako postoji vlasnička povezanost Telemacha i „Sport kluba“, mada je formalno riječ o dva odvojena pravna subjekta. No, postoje posve jasni dokazi o njihovoj vlasničkoj povezanosti jer se iza oba pravna subjekta krije ista osoba -srbijanski poduzetnik Dragan Šolak, raniji vlasnik dominatnog kablovskog operatera u Srbiji – SBB-a.

Podsjećamo, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 23. decembra prošle godine, razmatralo je zajednički zahtjev nekoliko kablovskih operatera da se dokine monopolski položaj tv kanala “Sport klub” na tržištu BiH. Vlasnik ovog kanala, rumunska kompanija IKO media, koja odnedavno posluje pod nazivom „United Media Distribution” a u čijoj pozadini stoji srbijanski poduzetnik Dragan Šolak, već je po istom osnovu kažnjena 2013. godine.

U Rješenju, čiji faksimil objavljujemo, izričito se navodi da Šolakova firma mora platiti kaznu i izvršiti sve druge naložene obaveze u roku od 30 dana, uz navedenu prijetnju da će se kazna u protivnom naplatiti prinudnim putem – zapljenom imovine povezanih firmi – među kojima je i Telemach.