Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje

Novac predavan daktilografkinji tužioca Mihajlovića

bozo mihajlovic

Nastavak suđenja je 15. januara, kada je planirano da svjedoka unakrsno ispita Odbrana

Svjedok Optužbe je na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi rekao da je novac koji je bio pohranjen u Tužilaštvu BiH predavao Sadini Beridan-Zuhrić, daktilografkinji optuženog.

Bogdan Bogdanović, koji u Tužilaštvu od marta 2010. radi kao referent, prisjetio se da je radio na slaganju pohranjenih predmeta, kao i da je u kasi za predmet “Milaković” primijetio žutu kovertu s novcem, kovertu s natpisom “povjerljivo” i vreću s pištoljima. Svjedok je izjavio da je našao da se radi o spisu tužioca Mihajlovića i da je o tome obavijestio njegovu daktilografkinju Beridan-Zuhrić, koja je u prostorije s deponovanim predmetima stalno dolazila.

“Kazala mi je: ‘Otkud taj novac tu? To treba da je na Sudu.’ Kada sam odgovorio da ne znam, kazala je da će ona to vidjeti s tužiocem Božom. Išla je sa mnom da joj pokažem gdje se novac nalazi. Bilo je više nekih novčanica i valuta u žutoj koverti”, rekao je svjedok i pojasnio da je to bilo u novembru 2010. godine.

Prema njegovim riječima, Beridan-Zuhrić je došla nakon sedam do deset dana s naredbom koju je potpisao tužilac Mihajlović da se žuta koverta preda Sudu i sa sobom je imala neku specifikaciju.

“Ništa nismo sravnjavali. U evidenciji sam naveo da je novac predat Sudu i Beridan-Zuhrić sam predao žutu kovertu u mojoj kancelariji. Tada je rekla: ‘Ovo ću predati Sudu, to ostalo nek stoji’”, kazao je svjedok.

Naveo je i kako je tužilac Oleg Čavka krajem 2016. došao da traži da li ima išta pohranjeno iz predmeta “Milaković” i kako mu je tom prilikom rekao da je u kasi bio novac koji je poslao Sudu i da za to ima potpisanu naredbu.

“Novac sam predao Sadini, evidentirao sam da je na Sudu”, izjavio je svjedok.

On je kazao i da je novac i registratore iz predmeta “Elipsa” deponovao u prostorije za čuvanje po naredbi tužiteljice Dike Omerović, kao i da je poslije toga bio nalog da se ti predmeti prenesu u salu radi otvaranja, nakon čega su vraćeni.

“Nakon toga dolazi Beridan-Zuhrić s naredbom da se svi ti predmeti preuzmu radi sravnjavanja, radi predaje spisa drugom tužiocu. Ona je preuzela novac, pištolji su ostali u kasi. Evidentirao sam da sam taj novac predao Sadini i da ga je ona preuzela”, rekao je svjedok.

Mihajlovića optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH. Beridan-Zuhrić je, stoji u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca, bez otkrivanja njenog nezakonitog postupanja, usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu od preko 100.000 maraka.

Svjedok Bogdanović je kazao i da su u jednoj od prostorija stajali predmeti koji nisu bili zavedeni i da je tu najviše bilo onih koje je dužio tužilac Mihajlović, te da je Beridan-Zuhrić dolazila i u tu prostoriju. Naveo je svjedok i da je po tužilačkim naredbama Beridan-Zuhrić predavao novac koji je bio pohranjen u još nekim predmetima, ali i da je učestvovao u radu komisije koja je utvrđivala šta je sve prolazilo kroz kasu i knjige.

“Bio sam u komisiji kao ispomoć i sravnili smo sve stvari koje se tiču oduzetog novca od svih tužilaca. Primijetili smo da fali samo novac u predmetima tužioca Mihajlovića, ima ih deset ili dvanaest”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je 15. januara, kada je planirano da svjedoka unakrsno ispita Odbrana.