BiH

federalni premijer

Novalić o električnom automobilu: “Da građani lakše razumiju, ono auto koje ima utičnicu”

20/05/2022

“Da građani lakše razumiju. Tamo imate nazive – plug in, strogi hibrid, blagi hibrid, električni automobil. Ono auto koje ima utičnicu da možete uključiti utikač se subvencionira sa po 10.000 KM i 5.000 KM”, pojasnio je Novalić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog resornog federalnog ministarstva usvojila odluku o davanju poticaja građanima za kupovinu električnih automobila. Riječ je o subvenciji od po 10.000 KM za električna i po 5.000 KM za hibridna električna “plug-in” i hibridna “full hybrid” vozila. Federalni premijer Fadil Novalić je upravo nastojao pojasniti te vrste automobila kako bi, kako je rekao, građanima bilo lakše da razumiju. Poseban fokus mu je bio električni automobil.

Novalić je jučer boravio u Stocu gdje je dogovorio saniranje štete nastale zbog nedavnog zemljotresa, zatim je komentarisao i izgradnju Koridora 5C. Nakon toga je na red došao i električni automobil.

Na pitanje novinara šta podrazumijeva ta odluka o subvenciji, Novalić je detaljnije želio pojasniti šta zapravo znače ti električni automobili te dao svoju definiciju:

“Da građani lakše razumiju. Tamo imate nazive – plug in, strogi hibrid, blagi hibrid, električni automobil. Ono auto koje ima utičnicu da možete uključiti utikač se subvencionira sa po 10.000 KM i 5.000 KM”, pojasnio je Novalić, a prenosi N1 koji je objavio i video.

Podsjetimo i to da je jučer još jedna izjava premijera Novalića privukla veliku pažnju kada je komentarisao izgradnju Koridora 5C.

Naime, on je rekao da je zadovoljan tempom gradnje Koridora 5C te da misli da je manje važno da li će se on graditi za pet ili šest godina navodeći da je za sve projekte bitno obezbijediti izvore novca.

“Jer ništa se neće dogoditi ako se za to ne obezbijedi novac. Ostaje samo ova dionica od Bradine do Ovčara za 11 kilometara za koje nije osiguran novac”, rekao je, između ostalog, jučer Novalić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.