Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić objasnio zašto je odbio staviti potpis na kredit MMF-a

fadil novalic

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, nije potpisao Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za odobravanje Proširenog aranžmana, jer se u okviru svog mandata i programu rada Vlade obavezao da će provoditi ekonomske reforme usmjerene na ekonomski oporavak zemlje i njenu dugoročnu stabilnost, stoji u saopštenju iz Novalićevog kabineta dostavljenom u popodnevnim satima medijima.

“U skladu s tim predviđene su i plebiscitarno prihvaćene sve reforme navedene u Reformskoj agendi i Akcionom planu za njenu sprovedbu. One, između ostalih, podrazumijevaju i prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odluku o sistemu Mehanizma koordinacije i usaglašavanje brojnih drugih strategija na državnom nivou.

Sve su ovo aktivnosti koje imaju za cilj ubrzanje puta BiH ka evroatlantskim integracijama.

Činjenica je da se naša zemlja trenutno suočava sa zastojem u ovim procesima i da je put BiH ka EU usporen. Svima je poznato da su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda namijenjena za proces strukturnog prilagođavanja, odnosno za provođenje nužno potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi na koje su se obavezali svi nivoi vlasti u BiH.

Ocjenjujući da su ti započeti pozitivni procesi zaustavljeni, federalni premijer Fadil Novalić nije mogao potpisati Pismo namjere.

Premijer Novalić posebno naglašava da je aranžman sa MMF-om od velike važnosti, jer je koncipiran kao podrška Reformskoj agendi koja je dogovorena sa Evropskom unijom. Ističe da njegova važnost nije samo u finansijskim sredstvima, već i u tehničkoj pomoći u provođenju reformi, naglašavajući značaj koji ovaj aranžman ima kod drugih međunarodnih finansijskih institucija i potencijalnih investitora.

Uz nadu i vjeru da će ovaj proces uskoro biti nastavljen i da će BiH krenuti planiranim putem, premijer Novalić naglašava da je Budžet Federacije BiH likvidan i da će nesmetano biti servisirane sve zakonske obaveze koje ima Vlada Federacije BiH.”