Afera Respiratori

Novaliću je bilo smiješno: Tužilaštvo za svjedoka dovodi stranog vještaka

novalic sudjenje

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da je postupak odabira “Srebrene maline” baziran na osnovu jedne SMS poruke optuženom Novaliću u kojoj je kako tvrdi stajalo “ da se to radi po uputama lica koje se zove Asim

Na današnjem glavnom pretresu u predmetu “Novalić i ostali” pred Sudom BiH Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, te pravno lice “Srebrena malina” Tužilaštvo BiH pročitalo je kompletnu optužnicu u ovom predmetu.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Kako se moglo danas čuti, Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze da je plan nabavke 100 respiratora osmislio Fadil Novalić, premijer FBiH, te da su njegove upute slijedili Solak i Hodžić.

U optužnici se navodi da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno sa zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstva za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Tužilaštvo tvrdi da je Novalić znao s kim će biti potpisan ugovor za nabavku respiratora i prije njegovog sklapanja sa “Srebrenom malinom”. Naveli su da je osmišljen plan da se Hodžiću omogući posao nabavke respiratora iako on nije bio registriran veleprometnik za uvoz medicinske opreme te da nije imao te aparate na raspolaganju, kao i da mu je posao nabavke dodijeljen zloupotrebom položaja.

U optužnici je konstatirano da je Novalić preko šefa svog kabineta Hasana Ganibegovića izvršio utjecaj na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da se za “Srebrenu malinu” isposluje dozvola za uvoz medicinske opreme kod Agencije.

Za Tužilaštvo BiH je sporno i to da su ovlasti za nabavku sofisticirane medicinske opreme date FUCZ-e koja nema, kako su naveli, službu koja bi mogla stručno ocijeniti kvalitetu respiratora i druge medicinske opreme, te firmi koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća.

Tužioci su podsjetili da je ugovor sa “Srebrenom malinom” prvo bio sačinjen za nabaku respiratora tipa HCVE003.

Tužilac Mirza Hukeljić istaknuo je i da kad Hodžić nije uspio nabaviti respiratore navedene u prvobitnom ugovoru da je stupio u kontakt s crnogorskom firmom BTL Medical s kojom je dogovorena kupovina respiratora ACM812 A .

Tužioci tvrde da je potom došlo do promjene ugovora, odnosno da je iz ranijeg ugovora brisan tip respiratora HCVE003, a da je dodat tip ACM812 A.

No, Tužilaštvo BiH tvrdi da u ugovoru nije mijenjana cijena respiratora, jer su naveli da su ACM812 A jeftiniji respiratori od onih koji su bili prvobitno navedeni u ugovoru.

Između ostalog kazali su da je dokaz za to da je crnogorska firma iste respiratore ACM812 A, u tom periodu nabavila za Srbiju i to 200 komada za oko pet miliona eura, što je kako su naveli duplo manja cijena od one koliko su koštali respiratori uvezeni u BiH.

Istaknuto je da je Hodžić od firme iz Podgorice primio krivotvorene profakture za respiratore ACM812A, jednu s uvećanom cijenom respiratora od 3,9 miliona eura, a drugu nepotpisanu ovog uvećanog iznosa od 30 miliona kineskih juana.

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da je postupak odabira “Srebrene maline” baziran na osnovu jedne SMS poruke optuženom Novaliću u kojoj je kako tvrdi stajalo “ da se to radi po uputama lica koje se zove Asim. “

Tužioci su naveli da je premijer Novalić kineskom proizvođaču od kojih su kupljeni respiratori poslao dva pisma namjere, a iz kojih je kažu vidljivo da su ta pisma poslata i prije nego što je s “Srebrenom malinom” sklopljen ugovor o kupovini respiratora.

Tužilaštvo je istaknulo i da je zloupotrijebljen Zakon o javnim nabavkama, te saopćenje Agencije za javne nabavke u vezi sa mogućnošću hitne nabavke.

Također, tužilac Hukeljić je kazao da će svjedočiti jedan domaći i jedan međunarodni vještak koji su stručnjaci za respiratore i koji tvrde da respiratori ACM812A ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njihova primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Dok je Hukeljić ovo govorio, on je konstatirao i da se premijer Novalić smije, te da ne zna šta je tu smiješno.

Tužilaštvo je navelo da će sve svoje tvrdnje dokazati materijalnim dokazima i kako su rekli svjedočenjima očevidaca krivičnog djela, ali i vještacima finansijske struke, te će kako su naveli tužioci predočiti Sudu kompletnu analizu dokaza.

Spomenuli su i dokaze prikupljene iz viber i whatsapp prepiske, a koja kažu dokazuje o planiranoj nabavci respiratora, mnogo prije nego što je ona pokrenuta.

Pomenuli su da će izvesti svjedoke iz Vlade FBiH, FUCZ-a, Ministarstva finansija FBiH …

Tužilaštvo BiH insistiralo je da danas iznese dodatni prijedlog mjera zabrane u vezi s ovim postupkom, ali s obzirom na primjedbu odbrane optuženih da su oni kasno dobili taj prijedlog, Sud BiH je odbio ovaj zahtjev uz napomenu da će se o tom prijedlogu raspravljati na narednom ročištu zakazanom za 5. mart.

Tužioci su od Suda BiH tražili i kako su rekli da zaštiti njihov i dignitet Tužilaštva BiH na način da se advokatima odbrane zabrani da iznose ocjene da su oni pod nekim političkim ili vanjskim utjecajem.

-Kolega i ja samo etiketirani da smo podigli političku optužnicu. Neka odbrana dostavi dokaze za nešto takvo. Mi uvijek poštujemo i štititimo institucije ove države – kazao je tužilac Džermin Pašić.

On je rekao da pri nabavci respiratora nije bilo nikakve hitnosti, a kako je kazao ta “hitnost se ogledala i u tome da su respiratori verificirani tek jučer, ali ponovo nisu u upotrebi”.

Na kraju, tužilac Pašić je izrazio očekivanje da će Sud BiH u nastavku ovog procesa dati dovoljno vremena tužiocima za dokazivanje navoda iz optužnice.

Uvodnu riječ danas u imali i svi advokati odbrane, izuzev advokatice koja zastupa ministricu Jelku Milićević, jer zbog nedostatka vremena danas, ona će svoje izlaganje iznijeti na narednom ročištu.

Ostali advokati optuženih redom su danas odbacivali navode iz optužnice Tužilaštva BiH uz tvrdnje da njihovi klijenti nisu počinili nikakavo krivično djelo, nego kako tvrde njihovi advokati, htjeli su pomoći građanima u veoma teškoj situaciji koja je, naveli su u tom periodu vladala u čitavom svijetu.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović kazala je da ne postoje nikakvi dokazi protiv premijera.

Ona je kazala da Tužilaštvo zanemarilo šta se dešavalo u vrijeme kada su nabavljeni respiratori, da je bila pandemija i da je vladao strah. U prilog tome ona je citirala naslove iz regionalne i svjetske štampe. Navodila je primjere da je medicinska oprema nabavljana i u ostalim zemljama svijeta.

Vidović je kazala i da će odbrana imati svoje svjedoke i vještake, te je kao jednog od njih navela finansijskog stručnjaka za pranje novca iz Njemačke.

Nakon ročišta advokatica Vidović je kazala:

-Formalni nedostaci optužnice su takve prirode da se rijetko vide, uopšte u krivičnim postupcima, a pogotovo na državnom sudu. Dakle, sa jako mnogo propusta formalne prirode, od neopisanosti djela. Čuli ste šta sam govorila. Koristit ću se prije svega svim tužiteljskim dokazima jer njihovi dokazi, da se objektivno interpretiraju, dali bi sasvim drugačiji rezultat. Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljite istrage, naravno, mi smo saslušali i svoje svjedoke. Proveli smo brojna vještačenja, vidjet ćete po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima – kazala je Vidović.

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, kazala je također da je optužnica neosnovana, te je ustvrdila da Tužilaštvo BiH u spisu ima dokaze da u ovom slučaju krivice nema, te da je cijena respiratora opravdana.

Nakon ročišta, u izjavi novinarima, između ostalog je kazala:

-Što se tiče same optužnice, mi smo ukazali, iskoristili smo svoje pravne lijekove da ukažemo na neosnovanost optužnice. A što se tiče uvodnih izlaganja odbrane, tu smo ukazali na činjenice koje smo vidjeli uvidom u spis. Dakle, nakon što smo izvršili uvid u spis, tu su svi oni dokazi koje Tužilaštvo nije stavilo u optužnicu. Mi smo došli do mnogo materijala koji je direktno oslobađajući, to tvrdim, po sve optužene, posebno po Fikreta Hodžića, a koji opravdava samu cijenu respiratora po cijeni od 42.000 dolara u tom vremenskom periodu – kazala je advokatica Avdibegović.