Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasili se iz ministarstva

Novčana pomoć za grijanje: Objavljen je obrazac koji trebate popuniti

grijanje radijator
Foto: Služba za protokol i press KS
Ilustracija

Prijave sa traženom dokumentacijom podnosit će se u općinama i gradovima i to prema mjestu prebivališta, a pravo na prijavu imaju domaćinstva razvrstana u četiri kategorije

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike danas je obavijestilo da je objavljen Javni poziv za odabir energetski siromašnih domaćinstava.

Prijave počinju od ponedjeljka. Javni poziv je dostavljen i općinama i gradovima, a bit će otvoren od 23. oktobra do 10. novembra 2023. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike.

Dostavljen je i link Javnog poziva sa OBRASCEM sa web stranice Ministarstva.

Prijave sa traženom dokumentacijom podnosit će se u općinama i gradovima i to prema mjestu prebivališta, a pravo na prijavu imaju domaćinstva razvrstana u četiri kategorije.

Kategorija 1

Domaćinstva/kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Kategorija 2

Domaćinstva/kućanstva u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak po osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kategorija 3

Domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko- invalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva/kućanstva tokom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Kategorija 4

Domaćinstva/kućanstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543 KM).

Radi tehničkih poteškoća na web stranici Ministarstva, tekst Javnog poziva objavljen je danas i na web stranici Vlade Federacije BiH, saopštili su.

Dostupan je na ovom LINKU!