Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopštio forto

Nove mjere u KS: Uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije

Policijski sat u Sarajevu pomaknut s 18 -05 na 20-05 sati
01.04.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prazna ulica u Sarajevu za vrijeme policijskog sata. Policijki sat u Federaciji BiH je pomaknut je sa 18 na 20 sati do 05 ujutro. Do sada je u BiH je zabiljezeno ukupno 457 pacijenata sa koronavirusom, a preminulo ih je ukupno 13. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ako se krivulja i trend rasta oboljelih nastave mi ćemo morati iću u zatvaranje, rekao je Korto

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto ocijenio je epidemiološku situaciju u KS-u dramatičnom, te poručio da je na današnjoj sjednici razmatrano i potpuno zatvaranje. Pozvao je još jednom građane i poslovnu zajednicu da maksimalno poštuju mjere, te upozorio da ako se trend rasta broja zaraženih nastavi, potpuno zatvaranje je moguće u roku od nekoliko dana.

Vlada Kantona Sarajevo prezentirala je danas zaključke sa drugog dijela hitne sjednice posvećene epidemiološkoj situaciji, na kojem se raspravljalo o mjerama koje se tiču ugostitelja i privrednika.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je na konferenciji za novinare konstatovao kako stanje jeste dramatično, te dodao: “Ako se ovako nastavi, ako se krivulja i trend rasta nastave, ako naši napori da implementiramo mjere ne uspiju u narednim danima, sasvim je moguće da dođe do potpunog zatvaranja”, upozorio je Forto, te saopćio danas usvojene zaključke.

Prvom usvojenom mjerom naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa da se izolacija za potvrđene COVID-19 pozitivne osobe i nepotvrđene osobe, odnosno članove istog domaćinstva, odredi izolacija u obaveznom trajanju od 14 dana. Time je izolacija sa dosadašnjih 10 produžena na 14 dana.

Svim tržnim centrima, trgovinama na malo i veliko, ugostiteljima, hotelijerima i drugim uslužnim djelatnostima naređuje se obavezno angažovanje COVID redara koji će biti zaduženi za nadzor sprovođenja svih epidemioloških mjera.

Ustonove poput kina, pozorišta i muzeja dužne su da na ulaze u objekte postave obavještenja o ukupnom broju lica koja mogu boravtii u objektu, u odnosu na njegovu površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih, te da ukupan broj ne prelazi 30 osoba.

Javnim prevoznicima naređuje se čišćenje i dezinfekcija vozila dva puta dnevno, te provjetravanje između vožnji, kao i postavljanje COVID redara u vozilima sa ciljem osiguranja pridržavanja mjera.

Također se naređuje i povećanje broja testiranja za radnike u zdravstvu, kao i radnike u školstvu koji poslove realizuju u prostorijama škole, putem COVID-19 antigen rapid testa.

“Usvojili smo i poseban zaključak kojim tražimo od Vijeća ministara BiH da se donese mjera obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, za sva lica koja ulaze u BiH”, rekao je Forto, te dodao:

“Ako se ova krivulja nastavi mi ćemo morati ići u zatvaranje, danas smo na stolu imali prijedlog zatvaranja svih ugostiteljskih objekata jer, struka kaže, tamo se nalazi najviše žarišta. Pozivamo poslovnu zajednicu da pomogne da ne dođe do zatvaranja koje je sasvim moguće u narednim danima.”

Zaključci Vlade KS:

Naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama da se izolacija odredi u obaveznom trajanju od 14 dana, čime je prodižena izolacija. Naređuje se svim tržnim centrima, trgovinama na veliko i malo, ugostitetljima i hotelijerima, te pružaocima ostalih usluga obavezno angažovanje covid redara.

Naređuje se subjektima koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave da na ulaznim vratima postave obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti unutar prostora, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara, a ne više od 30 osoba.

Naređuje se javnim prijevoznicima čišćenje i dezinfekcija vozila najmanje dva puta dnevno, te prozračivanje nakon vožnji.

Naređuje se prijevoznicima da osiguraju prisustvo Covid redara. Naređuje se povećan broj testiranja radnika u zdravstvu i školama, putem antigen rapid testova.

Ovlašteni su komunalni redari da pruže podršku kantonalnim inspektorima za provođenje mjera.

Zaključkom je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR test.