Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi pomor ribe u rijeci Spreči

pomor_ribe

U rijeci Spreči na području opština Gračanica i Petrovo tokom vikenda uočena je veća količina umrle i ošamućene ribe.

Predstavnik Ekološko-sportsko-ribolovnog društva “Drijenča” iz Gračanice Almir Čelić potvrdio je Srni da su ribari juče primijetili veće jato mrtve ribe kao rijekom Sprečom pluta ka Doboju i ošamućenu ribu koja spas traži u priobalju.

Čelić je rekao da su o incidentu obavještene nadležne kantonalne i Federalne institucije, i da danas zajedno sa vodnim inspektorom ponovo obilaze teren.

Čelić kaže da do zagađenja Spreče dolazi do četiri puta godišnje u periodu kada industrijska postrojenja oko Lukavca ispuste otpadne vode.

Iako su zagađivači rijeke poznati, Čalić upozorava da na upućene zahtjeve od nadležnih institucija nisu dobili konkretne odgovore rezultate, osim da je istraga protiv N.N. lica u toku.

Sekretar Sportsko ribolovnog udruženja “Bosna” Doboj Zdravko Radić kaže da je po dojavi ribara obišao Spreču na lokalitetu Sočkovac u opštini Petrovo, na kojem se osjeti karakteristični mirisi hemijskiih jedinjenja.

Radić kaže da zbog formiranog ledenog sloja na pojedinim dijelovima u rijeci nije uočio mrtvu ribu, ali je kod kolektora komunalnih otpadnih voda primjetio jato ribe.

“Radi se o pojavi koja je neprimjerena za ovo doba jer riba treba da je u zimovnicima i na većoj dubini. Ovo ukazuje na zagađenje i da riba traži mjesta sa dotokom svježe vode”, kaže Radić, koji je o navedenoj pojavi obavijestio nadležne organe u Srpskoj.

On je takođe naveo da ovakvi slučajevi i pomor ribe od industrijskih zagađivača nisu rijetka pojava na Spreči.

I Radić i Čelić ocjenjuju da dugoročno zagađenje rijeke Spreče sprijeti da uništi živi svijet u vodi i da ovu rijeku pretvori u industrijski otpadni kanal, što bi izazvalo ekološku katastrofu.