Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ad hoc tim donio zaključke

Novi rok dobavljačima vakcine za dostavu dokumentacije

sjednica-vlada-fbih-novalic-fadil

U međuvremenu za nabavku vakcina javilo se još devet kompanija među kojima su Bosnalijek, Oktal Pharm, Medimpex, i Tuzla Farm. Svi su oni dobili pismo namjere od Vlade FBiH koje bi im trebalo olakšati uvoz vakcina u BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

Do sutra u 16 sati znat će se dobija li FBiH i koju količinu vakcina protiv Covid 19. Naime, to je novi rok koji je Ad hoc tim za nabavku vakcina dao zainteresiranim veletrgovcima lijekovima za uvoz vakcina da Zavodu za javno zdravstvo dostave neophodnu dokumentaciju.

Do današnjeg zasjedanja tima došlo je nakon što dvije ranije odabrane firme MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup, nisu do jutros do 10 sati dostavili neophodne dokumente, na osnovu kojih bi s njima mogao biti potpisan ugovor.

Kako je ranije danas za Fokus kazao Dejan Lukajić, direktor firme Krajinagroup koja je već jednom procedure dostavljanja istih dokumenata prošla pri potpisivanju Ugovora s Institutom za javno zdravstvo RS-a, kada su vakcine nabavljali za entitet Republika Srpska, njima je rok za dostavu dokumentacije Zavodu za javno zdravstvo FBiH do jutros bio prekratak.

U međuvremenu za nabavku vakcina javilo se još devet kompanija među kojima su Bosnalijek, Oktal Pharm, Medimpex, i Tuzla Farm. Svi su oni dobili pismo namjere od Vlade FBiH koje bi im trebalo olakšati uvoz vakcina u BiH.

Lukajić je jutros potvrdio za Fokus da su oni pismo namjere već poslali u Rusiju, odakle bi se trebali očitovati o roku za isporuku. Dok ne dobiju odgovor, iz Krajinagroupa ne mogu prejudicirati kada će dobiti vakcine.

Kako saznaje Fokus, neke od novoprijavljenih firmi za uvoz vakcina ponudile su da u kratkom roku mogu dostaviti vakcine, a sve bi to trebale navesti u dokumentaciji koja se očekuje da bude dostavljena do sutra do 16 sati.

Kako je prenijela Fena, sastanku Ad hoc tima prisustvovao je i federalni premijer Fadil Novalić. On je u izjavi za Fenu priznao da je Vlada FBiH “napravila grešku očekujući da ćemo dobiti vakcine preko COVAX-a.”

S nekoliko mjeseci zakašnjenja u odnosu na druge zemlje koje su još u novembru i decembru krenule u pregovore za kupovinu vakcina, Novalić danas najavljuje da “će učiniti sve da građani Federacije što prije dobiju vakcine.”

Nejasno je i zašto i Novalić sad podržava rok za dostavu dokumentacije za potpisivanje ugovora sa svim dobavljačima, kada je Zavod za javno zdravstvo FBiH već prvi dan roka nakon što bez dokumenatacije dobavljača nije htio s njima potpisati ugovor optužen da opstruira nabavku vakcina.

Javnosti još niko nije rekao da li su dobavljači trebali dobiti novac i ugovor, a bez da su prije toga dostavili bilo kakav dokument kojim će se obavezati da će vakcine i uvesti.

No, neki dobavljači, ne svi, plasirali su u javnost informacije da su “pod medijskim i političkim pritiskom zbog cijene vakcine” što zvanično niko nije problematizirao, pa se postavlja pitanje zbog čega se i na ovaj način ovo pitanje dalje komplikuje.

Jasno je da je BiH, naročito Kanton Sarajevo u situaciji kada dnevno umre na desetine građana, ali političari od nabavke vakcina ne bi smjeli praviti promociju ni sebi ni svojim strankama, nego bi trebali ozbiljno pristupiti ovom problemu, barem danas, kada već to nisu učinili na vrijeme.

Jer, evidentno je da i dok traju pregovori s dobavljačima nema otvorenog pristupa problemu između Vlade FBiH i Zavoda za javno zdravstvo , nego se u javnost odašilju informacije da Zavod ne želi potpisati, bez da Vlada FBiH jasno kaže šta su to trebali ili morali, a nisu ili jesu dostavili dobavljači i jesu li zahtjevi Zavoda opravdani ili neopravdani.

O zaključcima Ad hoc tima će biti informirana Vlada Federacije na vanrednoj sjednici koja je počela u 18 sati.

Podsjećamo, Vlada FBiH je prošle sedmice donijela odluku o nabavci vakcina protiv Covid 19 Sputnik V. Za dobavljače su izabrane kompanije MGM Farm iz Kaknja i Krajinagroup iz Banje Luke. Odlučeno je da se nabavi 350.000 doza vakcine, po cijeni od 17 eura po dozi, u ukupnom iznosu od oko 12 miliona maraka.