BiH

pandemija koronavirusa

Novi slučaj u Vogošći, od testiranih 13, negativno 12 uzoraka

26/03/2020

S ovim slučajem broj oboljelih u Sarajevu i okolini iznosi 10, dok je u cijeloj BiH sad ima 190 zaraženih, a umrle su tri osobe

U Vogošći je danas identificiran prvi slučaj zaraze novim koronavirusom, potvrđeno je iz KCUS-a.

Riječ je o rezultatu testiranja 13 uzoraka, do kojihje 12 bilo negativno na korona virus.

S ovim slučajem broj oboljelih u Sarajevu i okolini iznosi 10, dok je u cijeloj BiH sad ima 190 zaraženih, a umrle su tri osobe.

Stanje po gradovima: Banja Luka – 81, Konjic – 17, Sarajevo – 10, Mostar – 9, Kozarska Dubica – 8, Laktaši – 8, Široki Brijeg – 7, Bihać – 5, Zenica – 4, Goražde – 4, Bosanska Gradiška – 3, Čelinac – 3, Kneževo – 3, Grude – 3, Bijeljina – 3, Modriča – 2, Brčko – 2, Tešanj – 2, Bosanski Brod – 2, Prnjavor – 2, Čitluk – 1, Derventa – 1, Novi Travnik – 1, Breza – 1, Orašje – 1, Visoko – 1, Srbac – 1, Teslić – 1, Bosanska Krupa – 1, Prijedor – 1, Ribnik – 1, Doboj – 1.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebija Izetbegović pozvala je građane na odgovorno ponašanje u vezi sa pandemijom koronavirusa te im je poručila da situacija nije panična, ali da je vrlo ozbiljna.

– Želimo da građani poštuju pravila koje je propisao Krizni štab. Izuzetno je važno da pri dolasku u KCUS i ostale bolničke ustanove pacijenti daju iskrene podatke o tome jesu li imali kontakte koji su ih možda ugrozili, gdje su se kretali i tvrdim da neće biti stigmatizirani i da im neće biti odbijeno davanje usluga – istaknula je Izetbegović u razgovoru za Fenu.

Naglasila je i da su predvidjeli sve mjere radi zaštite zdravstvenog osoblja, ali da je veoma važno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove.

Podsjetila je da je skoro 500 zdravstvenih radnika u Hrvatskoj u samoizolaciji, što znači da će im nedostajati veliki broj ljudi koji bi trebali da pružaju bolesnicima usluge.

– Sve oni koji dođu na pregled, molimo da daju tačne podatke o svojoj zdravstvenoj slici, kontaktima, susretima, putovanjima kako bismo preuzeli adekvatne preventivne mjere. Nećemo izbjeći nijednog pacijenta u smislu davanje usluge, samo trebamo o njima imati pouzdane podatke – zaključila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebija Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.