Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osvježenje za vikend

Novi toplotni val stigao u BiH, očekuju se temperature do 40 stepeni

U Banja Luci izdan crveni meteoalarm koji upozorava na visoke temperature
24.06.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Danas je u nekoliko gradova BiH bio na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na ekstremno visoke temperature. Reporter Pixsella je na Trg Krajine u Banja Luci u 15 sata postavio termometar koji je na suncu u roku od svega par minuta dosegao preko 50 stupnjeva Celzijusa. Sluzbeni podaci, za sada, su pokazali da je temperatura u hladu dosezala oko 38 stupnjeva. Banjalucana na ulicama skoro i da nije bilo, a oni koji su morali na ulicu osvjezavali su se vodom, sokom ili sladoledom. Ipak, na obalama Vrbasa druga slika. Vrbas je pun plivaca koji su se brckali u hladnoj vodi, a na obali su se rostiljali poznati banjalucki cevapi. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 25, a najviša dnevna 30 do 36, na jugu 38 stepeni Celzijusovih, u Sarajevu najviša dnevna oko 33 stepena

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a zbog visoke temperature zraka za sjever i jugozapad zemlje upaljen je narandžasti meteoalarm.

Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 25, a najviša dnevna 30 do 36, na jugu 38 stepeni Celzijusovih, u Sarajevu najviša dnevna oko 33 stepena.

Upaljen meteoalarm

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za sjever i jug BiH, a žuto za ostale dijelove, zbog ekstremno visoke dnevne temperature zraka.

Narandžasto upozorenje izdato je za Prijedor, Banju Luku i Trebinje, gdje će maksimalna temperatura zraka biti 35 i više stepeni celzija, osim na planinama, te za Mostar, gdje će maksimalna temperatura iznositi oko 38 stepeni.

Za ostale dijelove BiH, u kojima će temperatura zraka iznositi od 32 do 35 stepeni, izdato je žuto upozorenje.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak se prognozira sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a najviša dnevna 32 do 37, na jugu do 39 stepeni.

U petak se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti očekuje se i kiša ili kratkotrajni pljusak. Uz kišu, lokalno je moguća i pojava grada. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a najviša dnevna 32 do 37, na jugu do 40 stepeni.

Prvog dana vikenda u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima ponegdje u sjevernim i zapadnim područjima može pasti i malo kiše. U Hercegovini nešto manje oblačnosti i sunčanije. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 23, a najviša dnevna 26 do 31, na jugu do 35 stepeni.