Za izvanredan doprinos miru

Novinar BIRN-a BiH u užem izboru za međunarodnu nagradu “Fetisov”

Foto-Fetisov (1)

Međunarodna nagrada “Fetisov” promovira univerzalne ljudske vrijednosti, poput časti, pravde, hrabrosti i plemenitosti, kroz primjere izvanrednih novinara širom svijeta, dok “njihova služba i posvećenost doprinose mijenjanju svijeta nabolje”

Novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Haris Rovčanin ušao je serijalom tekstova u uži izbor za međunarodnu nagradu “Fetisov” u kategoriji za izvanredan doprinos miru.

Četiri teksta Rovčanina, od kojih je u dva koatorica i Albina Sorguč, koja je u vrijeme objave teksta bila dio tima BIRN-a BiH, izabrani su u uži krug među pet nominacija u kategoriji za izvanredan doprinos miru međunarodne nagrade “Fetisov”.

Serijal koji je ušao u uživ izbor sadržava dva istraživanja – o neprocesuiranim za genocid u Srebrenici “Komandanti vojne policije izbjegli odgovornost za srebrenički genocid” i “Dokumenti otkrivaju vezu članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom“, te reportažu “Porodice vojnika Armije BiH iz ‘Vranice’ 28 godina čekaju pravdu i traže nestale“, i analizu “BIRN Fact Check: Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu nasuprot sudski utvrđenim činjenicama”.

BIRN BiH je analizirao koliko dio Izvještaja koji se odnosi na najvažnije događaje u Sarajevu od 1992. do 1995. godine odgovara sudski utvrđenim činjenicama, kao i dijelove zaključaka kojima se daje karakter sukoba u glavnom gradu, te utvrdio da se niz stavova izrečenih u ovom dokumentu protivi zaključcima donesenim u više presuda Haškog tribunala.

Međunarodna nagrada “Fetisov” promovira univerzalne ljudske vrijednosti, poput časti, pravde, hrabrosti i plemenitosti, kroz primjere izvanrednih novinara širom svijeta, dok “njihova služba i posvećenost doprinose mijenjanju svijeta nabolje”.

U ovoj kategoriji nominirani su i sirijsko-švedski dvojac Ali Al Ibrahim te Khalifa Al Khuder s pričom “Sirijska zlokobna, ali unosna trgovina mrtvim tijelima”, novinar iz Nigerije Kalopo Olapoju sa serijom priča “Sukob u pandemiji (I): Djeca i žene iz južne Kadune razorene valom ubojstava; Sukob u pandemiji (II): napuštena sela južne Kadune u kojima žive samo hrabri”, Španjolka Marga Zambrana s pričom “Ujgurske izbjeglice govore protiv genocida i zločina protiv čovječnosti” te Olatunji Ololade iz Nigerije s pričom “Dječaci koji su zamijenili nogomet za metke”.

Kategorija za izvanredan doprinos miru nagrađuje serijal tekstova sa antiratnim temama koje su napravile važan doprinos izgradnji mira i širenju ideje o tome da je ljudski život od najveće vrijednosti. Nominirane priče su fokusirane na pitanja međunarodnog razoružavanja, smanjenje ili okončanje nacionalnih ili međunarodnih sukoba, podršci nacionalnim i međunarodnim zajednicama koje održavaju mir, navodi se u opisu ove kategorije nagrade “Fetisov” .

Nominirane priče su doprinijele smanjenju neprijateljstava, stoji u opisu kategorije, gdje se dodaje kako je široki uticaj priča od presudne važnosti za nominaciju.

Ostale tri kategorije su za doprinos ljudskim pravima, izvanredno istraživačko izvještavanje i izvrsnost u izvještavanju u ekologiji. U opisu nagrade se navodi da se proglašavaju tri pobjednika u svakoj kategoriji.

Ove godine pristiglo je nešto manje od 400 prijava iz 80 zemalja diljem svijeta, a u četiri kategorije odabrano je 37 projekata. Stručno vijeće Fetisov Journalism Awards (FJA) odabralo je 37 najboljih priča iz 34 zemlje za ovogodišnji uži izbor, koji uključuje 17 zajedničkih radova i 11 prekograničnih istraživanja.

Ciljevi nagrade su da promovira moderno novinarstvo kao jedinstvenu profesiju koja doprinosi transformaciji života pojedinaca, zajednica i svijeta u cjelini, širi riječ o nadahnjujućim djelima nominiranih i pobjednika, i poveže novinare kao zajednicu ljudi koji slično razmišljaju i žele da podignu novinarstvo na potpuno drugi nivo i dostignu nove zahtjeve.

U opisu nagrade stoji kako se globalnim godišnjim natjecanjem za novinare želi napraviti razlika kod novinara koji skreću pažnju na važne teme i imaju veliki utjecaj, nagraditi novinare ozbiljnom novčanom nagradom za njihov posvećeni posao i pomoći nominiranim i pobjednicima da postignu veću vidljivost objavljujući njihov rad na stranici nagrade i u štampanim medijima.

Ovogodišnji žiri čine Ann Cooper i Bruce Shapiro iz Sjedinjenih Američkih Država, Barbara Trifonfi iz Austrije, Christophe Deloire iz Francuske, Christopher Warren i Julianne Schultz iz Australije, Eva Markačeva iz Rusije, Kaarle Nordenstreng iz Finske, Mariana Santos Portugal/Brazil, Nikos Panagiotou iz Grčke te Ricardo Gutierrez iz Belgije.

Na stranici nagrade će u veljači biti proglašeno 12 pobjednika, a dodjela nagrada će biti održana u Švicarskoj u travnju.

Tadašnja novinarka BIRN-a BiH Sorguč te Emina Dizdarević su 2019. godine također ušle su u uži krug za međunarodnu nagradu “Fetisov” u kategoriji za izvanredan doprinos miru sa serijalom tekstova o ratnim zločinima i tranzicijskoj pravdi.