Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

Mreža za izgradnju mira: Osuditi napade na ustavni poredak BiH i ratno huškačku retoriku

mreza za izgradnuju mira

Svjesni smo svih problema s kojima se BiH suočava, koje usložnjava i ekonomska kriza, ali rješavanje pitanja pridruživanja EU, korupcije, zaštite ljudskih prava, obrazovanja, itd., mogu se desiti samo u miru

Članice Mreže za izgradnju mira, koalicije koja okuplja 220 organizacija i škola iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH) upućuje apel svim građanima i građankama u BiH, organizacijama civilnog društva, institucijama u BiH, političkim partijama/strankama, predstavnicima akademskih institucija u BiH, EU delegaciji u BiH, Vijeću Evrope, OSCE Misiji u BiH i drugim međunarodnim institucijama kojima je mandat mir, sigurnost i zaštita ljudskih prava, da oštro osude sve napade na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i ratno huškačku retoriku jednog dijela političkog establišmenta u BiH, a posebno istupe pojedinih političara iz Republike Srpske, prije svega Milorada Dodika, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

Također, pozivamo sve one koji mogu doprinijeti rješavanju trenutne krize da žurno djeluju, te da njihove aktivnosti budu konkretne i usmjerene ka očuvanju mira u BiH.

Građani i građanke BiH umjesto da rade na pitanjima koji se tiču ekonomskog boljitka i izgradnji demokratskog društva ponovo se suočavaju s najvećim prijetnjama po mir nakon 1995. godine.

Članice Mreže za izgradnju mira, koje zadnjih 25 godina rade na uspostavi i očuvanju mira u BiH, duboko su zabrinute postupcima izabranih dužnosnika u BiH, pravosudnih institucija u BiH, ali i predstavnika međunarodne zajednice koji i pored mehanizama koji su im na raspolaganju ne poduzimaju konkretne mjere kako bi one koji rade na urušavanju BiH pozvali na odgovornost i sankcionirali ih.

Svjesni smo svih problema s kojima se BiH suočava, koje usložnjava i ekonomska kriza, ali rješavanje pitanja pridruživanja EU, korupcije, zaštite ljudskih prava, obrazovanja, itd., mogu se desiti samo u miru.

Članice mreže za izgradnju mira se stavljaju na raspolaganje svim dobronamjernim stranama u BiH koje će u ovom periodu raditi na sprečavanju mogućeg konflikta, uspostavljanju dijaloga i očuvanju mira, saopćeno je.