Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Diplomatska ofanziva Naše stranke se nastavlja: Arnaut i Kojović s ambasadoricom Francuske

ambasada francuske1

Delegacija Naše stranke za sutra najavljuje posjetu Ambasadi Slovenije sutra i Ambasadi Švedske prekosutra

Predrag Kojović, šef Kluba poslanika u Parlamentu BiH, i Damir Arnaut, poslanik Naše stranke i član Interresorne radne grupe u Parlamentu, susreli su se danas s ambasadoricom Francuske u BiH Nj. E. Christine Toudic.

Poseban akcent je stavljen na neophodnost održavanja stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, uključujući i kontinuirano prisustvo međunarodnih sigurnosnih snaga koje predstavljaju garant sigurnosti u našoj zemlji i regionu, saopćeno je iz Naše stranke.

„U Našoj stranci dugoročno rješenje uzroka sadašnje krize, koja se iz godine u godinu ponavlja, vidimo u ustavnim promjenama koje smo uputili u parlamentarnu proceduru. To je jedan predsjednik koji se bira iz Parlamenta i koji ima ceremonijalnu ulogu. Njegove ovlasti prebacuju se na Vijeće ministara. Druga krucijalna promjena je prebacivanje svih mehanizama zaštite iz Doma naroda u Predstavnički dom, po uzoru na kantonalne skupštine. I treća je izjednačavanje Ostalih s konstitutivnim narodima kroz njihovu političku participaciju na svim nivoima i svim pozicijama vlasti“, rekao je Arnaut.

Prije posjete Ambasadi Republike Francuske, predstavnici Naše stranke susreli su se s ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Japana, Italije, Evropske unije, OSCE-a, Rusije, Turske, Nizozemske, Belgije i Njemačke, a svoje posjete će nastaviti ove i iduće sedmice. Iz dosadašnjih pregovora s ambasadorima Arnaut izdvaja:

„Većina ambasadora koje smo posjetili naše prijedloge ustavnih promjena smatraju progresivnim i ustvari rješenjem problema. Dobili smo i pozitivne informacije vezane za stavove eksperata Venecijanske komisije, te i o raspravama o ovom prijedlogu na sastanku Vijeća za implementaciju mira. Ovo što sad radimo je najveća diplomatska ofanziva koju je poduzela jedna stranka. U nedostatku institucionalnih odgovora na krizu, prije svega mislim na državne institucije kakvo je Ministarstvo vanjskih poslova i ambasade BiH po svijetu, dužnost nam je da kao politička organizacija učinimo sve i na međunarodnom planu da našim građanima obezbijedimo sigurnost. Naša stranka je osim posjeta ambasadama, napravila i još par diplomatskih iskoraka kad je u pitanju lobiranje za BiH. Mislim prije svega na samostalno lobiranje prema evropskim parlamentarcima članovima ALDE stranke, te zajednički nastup, također prema Evropskom parlamentu sa SDP-om.“

Delegacija Naše stranke za sutra najavljuje posjetu Ambasadi Slovenije sutra i Ambasadi Švedske prekosutra.