NS, SDP i DF traže od Vlade FBiH: Podržite borbu protiv kriminala

vlada-fbih-sjednica

Zastupnik Dennis Gratz iz Naše stranke je pozvao Vladu Federacije BiH da prihvati zajedničke amandmane NS-a, SDP-a i DF-a kojim se osigurava primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala (ZASKOK). Na današnjoj vanrednoj sjednici Parlamenta Federacije razmatra se federalni Budžet za 2017. godinu.

“Zatražili smo da se osigura dodatnih tri miliona maraka za Vrhovni sud Federacije i dodatnih dva miliona za Federalno tužilaštvo. Bez ovog novca ne možemo osigurati formiranje posebnih odjela za korupciju, organizirani i međukantonalni kriminal.

Bez toga nema ni primjene antikoruptivnih zakona i nema konačnog obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom u Federaciji”, kazao je Gratz.

“Vlada na provedbu ZASKOK-a u posljednje dvije godine nije uložila niti jednu marku od predviđenih obaveza, te smatramo da je ključno da se promjene u Budžetu za 2017. usvoje.

Pitanje je jednostavno: Da li Vlada Federacije želi finansirati borbu protiv kriminala ili ne? Ako Vlada i skupštinska većina ne prihvati ove amandmane, jasno nam poručuju na kojoj su strani”, zaključio je Gratz.