Obavljeni intervjui s kandidatima za ombudsmana za ljudska prava

ombudsmen-za-ljudska-prava-u-bih

Privremeno zajedničko povjerenstvo obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za provođenje procedure imenovanja tri ombudsmana za ljudska prava BiH obavilo je danas intervju s prvom skupinom kandidata za ombudsmana za ljudska prava.

Danas je obavljen intervju s devet od ukupno 19 kandidata koji su ispunili uvjete Javnog natječaja za imenovanje tri ombudsmana za ljudska prava BiH.

Intervjuu su danas pristupili Perica Bundalo, Anita Duraković, Adelina Džanković, Jasminka Džumhur, Emina Halilović, Nives Jukić, Dejan Karan, Slađana Marić i Branka Mijatović.

Pitanja na intervjuu odnosila su se na provjeru i pojašnjenje podataka iz životopisa, pojašnjenje u svezi sa ispunjavanjem uvjeta javnog natječaja, posebnim stručnim zvanjima, vještinama i ostvarenim rezultatima te priznanjima i iskustvima iz djelokruga rada pozicije za koju je natječaj raspisan.

Također, pitanja su bila vezana i za sukob interesa kandidata, opća znanja koja ne moraju biti u izravnoj vezi s pozicijom za koju je raspisan natječaj, ali mogu pomoći članovima Privremenog zajedničkog povjerenstva u rangiranju kandidata.

Tokom obavljanja intervjua, članovi Privremenog zajedničkog povjerenstva u obzir su uzeli i pitanja koja su im, nakon javnog poziva, dostavili predstavnici organizacija civilnog društva.

Nakon što sutra bude obavljen intervju s preostalim kandidatima za ombudsmana za ljudska prava BiH, Privremeno zajedničko povjerenstvo bodovat će sve kandidate koji su pristupili intervju i utvrditi rang-listu koju će dostaviti Zastupničkom domu i Domu naroda PSBiH na daljnji postupak.

Tri ombusmana za ljudska prava BiH bit će izabrana na mandat u trajanju od šest godina, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.