Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje genocida u Srebrenici: Očekuje se najmasovniji Marš mira do sada

BiH

Obilježavanje genocida u Srebrenici: Očekuje se najmasovniji M

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. godišnjice od genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” u Srebrenici je na danas održanom, petom po redu, sastanku najavio da će na narednoj sjednici biti usvojen program obilježavanja 11. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula Ćamil Duraković je rekao da će za ovogodišnju komemoraciju biti izgrađen plato iznad mezarja na kojem će biti smještene zvanice, kako bi se olakšalo žrtvama i onima koji će klanjati dženazu. On je kazao kako svi segmenti organizacije teku po planu kako bi komemoracija bila obavljena na dostojanstven način.

Obilježavanje genocida u Srebrenici: Očekuje se najmasovniji M

“Sve je onako kako smo očekivali, posebno bezbjedonosna situacija. Stanje je relaksirano i mislim da možemo nastaviti dalje i da učinimo ono što nam je i zadatak da komemoracija prođe dostojanstveno i bez ikakvih problema”, rekao je Duraković.

Interesovanje za učešće na Maršu mira je veliko i iz zemlje i inozemstva. Kolona učesnika će krenuti 8. jula iz Nezuka i trajat će u nekoliko etapa, dugih od 25 do 30 kilometara. Organizatori su rekli kako ove godine očekuju najmasovniji Marš mira do sada.

“Sve pripreme teku po planu, pregledali smo trasu i uočili nekoliko klizišta koje treba sanirati, ali sve će biti spremno do 27. juna. U toku je prijava učesnika, a ove godine će i parlamentarci iz Velike Britanije preći cijeli put”, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Pododbora za Marš mira 2015.

Obilježavanje genocida u Srebrenici: Očekuje se najmasovniji M

Memorijalni centar Potočari provodi sve planirane aktivnosti, lokacija za ukop je određena i biće spremna do 20. juna.

“Za dženazu 11. jula je do sada identifikovana 101 žrtva, ali do dženaze taj broj može biti i veći”, izjavio je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari.

Na narednoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici biće i usvojen program obilježavanja koji se neće mnogo razlikovati od prošlogodišnjeg.