SDP: Postavljamo nove demokratske standarde

BiH

niksic jurisic

Skupovima u Kalesiji i Tuzli završena je svečana podjela novih članskih kartica Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu.

Osim podjele kartica, članovi su imali priliku saznati informacije o održavanju unutarpartijskih izbora koji bi trebali biti održani 31. maja.

Okupljenim članovima na skupovima su se obratili Dževad Hadžić, predsjednik Općinske organizacije Kalesija, Mirsad Bakalović, predsjednik Gradske organizacije Tuzla, Enver Bijedić, predsjednik Kantonalne organizacije Tuzla i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

– Uskoro ćemo održati izbore u kojima će svi naši članovi birati nove predsjednike organizacija. Apeliram na sve da iskoriste svoje pravo izbora i da svi stanemo uz one koji pobijede, da bi napravili što bolji i jači SDP – kazao je Hadžić.

Na skupu u Tuzli, u kojoj je reevidenciju izvršilo 1.764 članova, okupljenim je prezentiran sistem “Jedan član-Jedan glas”, a predsjednik Nikšić uručio je nove članske kartice zaslužnim članovima SDP BiH, uključujući i heroja odbrane Iliju Jurišića.

– Ostali ste vjerni SDP-u i kada smo doživjeli poraz na izborima, a to je ono što će nas, u budućnosti, učiniti jačim. Vjernost je dokaz povjerenja u ono što godinama radimo, a Tuzla će i dalje biti bastion SDP-a – istkanuo je Bakalović.

Enver Bijedić je u svom govoru istaknuo da su članovi najvažniji stub SDP BiH i da imaju pravo birati i biti birani, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

– “Jedan član-Jedan glas” nije samo fraza to je istinska demokratizacija, koja je omogućila ravnopravnost i dala mogućnost svim članovima da odlučuju o najvažnijim pitanjima unutar partije – dodao je Bijedić.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je naglasio kako su predstojeći izbori prilika za dokazivanje dodatnih demokratskih standarda koji su uvedeni u partiju.

– Radimo nešto, što nijedna bh. politička stranka, nije uradila. Vjerovatno će, o pitanju prvih unutarpartijskih izbora biti porođajnih muka, ali ćemo sa ovim izborima steći iskustvo za budućnost. Na ovaj način ćemo se na političku scenu vratiti još jači, iako su nas mnogi, prerano, otpisali – zaključio je Nikšić.