Bihać

Obilježen Dan Armije: BiH se danas brani kao i prije 27 godina

bihac arbih

Prema riječima Mustafe Ružnića, uprkos tome što nakon toliko godina napadi na državu BiH ne prestaju, današnje generacije treba da brane svoju domovinu onako kako je to radila Armije R BiH – jedinstveno i odlučno savladavši sve prepreke koje su stojale na putu očuvanja države

Povodom 27. godina od osnivanja Armije Republike BiH, u sali bihaćkog Kulturnog centra održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali brojne zvanice iz vjerskog, kulturnog i političkog života Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima Mustafe Ružnića, uprkos tome što nakon toliko godina napadi na državu BiH ne prestaju, današnje generacije treba da brane svoju domovinu onako kako je to radila Armije R BiH – jedinstveno i odlučno savladavši sve prepreke koje su stojale na putu očuvanja države.

“Danas, mi i dalje slušamo i gledamo one koji žele razlučivati BiH, a to je svima nama znak da sebe moramo u potpunosti uložiti kako bismo izgradili još bolju domovinu i društvo za sve građane ove zemlje i za buduće generacije. Ne smijemo nikome dozvoliti da se igra s našom domovinom“, poručio je Ružnić.

Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Ermin Zulić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina zahvaljujući njenoj Armiji koja je osnovana prije 27 godina, teritorijalno cjelovita, nezavisna i suverena država. On je istakao kako borba za BiH nije prestala ni danas, zbog čega je vrlo značajno obilježavati ovakve datume.

“Ovih dana smo kroz sportske, edukativne i evo danas kroz ovu svečanu akademiju, podsjetili se naših boraca i svega onoga što se tada dešavalo. Državu BiH moramo učiniti ekonomski snažnom, a prava boraca će biti samo slovo na papiru ne bude li država ekonomski jaka. Imamo još puno posla za uraditi na putu unapređenja našeg društva i otvaranja radnih mjesta kako naši mladi ne bi odlazili vani“, istako je ministar Zulić.

Kako je istakao Nijaz Miljković, ratni komadant 506. kladuške brigade, sinonim “armija” može biti simbol za termin “država” jer je ona omogućila njen opstanak i osigurala slobodu svih njenih građana.

“Za mene je ovo težak dan i teško iskušenje koje moramo prevladati kao u ona vremena kada smo bili hrabri, nezaustavljivi i ponosni. Tako isto moramo odgovoriti i na ovu nepravdu, a tu mislim na ovaj početak suđenja generalu Dudakoviću i ostalim starješinama. Ustvari, to je suđenje svima nama i onima koji su branili ovu zemlju”, kazao je Miljković, poručivši da se BiH mora braniti.