Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijatelji s prijateljima

Obilježen Dan Republike Italije u BiH: Prvi konzulat u Sarajevu otvoren prije 155 godina

nikola-minasi-ambasador-italije-03102017-MZ-10

Slavimo je prijateljstvo između naših zemalja. To prijateljstvo čine ljudi, koji su iz puno razloga, dobrih i loših, povezani sa ovom zemljom. Živjeli Italija i živjela Bosna i Hercegovina, poručio je ambasador Minasi

Uz prisustvo predstavnika političkog vrha Bosne i Hercegovine, diplomata i zvanica iz javnog i kulturnog života BiH, u Sarajevu je obilježen Dan Republike Italije.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi podsjetio je prisutne da je u 2018. obilježeno 155 godina od otvaranje prvog konzulata Republike Italije u Bosne i Hercegovine koja je tada još bila pod Otomanskom upravom.

“Ovaj dan je uvijek važan za nas, ali ove godine on je posebno bitan iz tri razloga. Tokom prošle godine imali smo jednu jedinstvenu godišnjicu: obilježili smo 155 godina od otvaranja prvog Konzulata Italije u Bosni i Hercegovini. Italija je postala ujedinjena samo dvije godine prije toga, te je od samog početka željela bolje upoznati Balkan, a posebno Bosnu i Hercegovinu. Tako je počelo angažovanje i avantura koja je bogata, neobična i ponekad teška.

Na primijer, treći italijanski konzul u Sarajevu je poginuo u Žepču 1878 (hiljadu osamsto sedamdeset-osme godine), znači tokom austrougarske okupacije, zato što su neki kriminalci mislili da je on austrijski špijun.

To pokazuje i koliko je opasno biti diplomata ovdje. Izgleda da je u BiH konstantno mišljenje da su diplomate špijuni. I samo da se zna i da izbjegnemo nesporazume, ja nisam špijun.

Otkrili smo prve dokumente ovog konzulata koji sadrže mnogo važnih informacija o BiH tokom Osmanskog perioda. Bio sam zaista iznenađen kada sam vidio da su već tada Italijani bili prisutni u ovoj zemlji.

Drugu godišnjicu koju obilježavamo je rođenje Leonarda Da Vincia, koji je rođen prije 500 godina. On je simbol humanizma, renesanse i evropske kulture.

Leonardo je volio istraživanje i ljudski razvoj i uvijek je radio ne samo za vlastiti interes, nego i za prosperitet čovječanstva, razvijajući ideje i projekte čak iako u to vrijeme niko nije bio u mogućnosti realizirati ih.

Šireći horizonte razmišljanja i saradnje, slijedeći Leonardove stope, trudimo se da pratimo Leonardov primjer i kroz našu kooperaciju.

To je, na primjer, bila osnova Dana italijanskog istraživanja u Tuzli prošli mjesec i ključ je tehnološke saradnje koju želimo ostvarati sa Trstom, koji će biti Evropski grad nauke dvije hiljade dvadesete 2020 godine. U isto vrijeme to je i osnova svega što radimo u oblasti kulture, poput osnivanja Orkestra mladih BiH, koprodukciju Seviliskog berberina sa Narodnim pozorištem Sarajevo i saradnje sa Muzejom ratnog djetinstva prošle sedmice tokom dodjeljivanja Nagrade za evropske muzeje godine.

Također, svi ste pozvani u Umjetničku galeriju sljedeći petak i u BKC sljedeći ponedeljak na uživanje u izložbi barokne umjetnosti i koncertu Svjetskog orkestra mladih, koji sakuplja mlade muzičare iz BiH i cijelog svijeta.

Treća stvar koju slavimo je prijateljstvo između naših zemalja. To prijateljstvo čine ljudi, koji su iz puno razloga, dobrih i loših, povezani sa ovom zemljom.

Mislim na volontere koji su izgubili život tokom rata, ali naročito mislim na sve koji su u šutnji dali podršku građanima i ljudima BiH: mislim na stotine italijanskih porodica koje su dočekale ljude iz BiH i stvarale odnose iskrenog prijateljstva koje još traje.

U isto vrijeme, želio bih spomenuti sve Italijane koji danas žive i rade u BiH: funkcionere, volontere i poslodavce, koji daju sve od sebe za zemlju koju vole i u koju vjeruju, čak i kada to nije lako. Želio bih se zahvaliti svim ustanovama i udruženjima koja rade sa nama, u čitavoj BiH, kako bi naše prijatelistvo raslo sve više i više.

U znak priznanja svim onim s kojim sarađujemo, u ime Predsjednika republike Italije, Sergia Mattarella, želio bih izraziti zahvalnost dvjema osobama: Zlatku Dizdareviću i Srećku Latalu, koji su odlikovani, prvi redom Oficira, a drugi redom Viteza ordena italijanske zvijezde. Zlatko Dizdarević, novinar, pisac i diplomata, ratni urednik novina “Oslobođenje”, je stvorio najvažnije odnose sa čitavim italijanskim društvom, uključujući političare i novinare, dajući temeljini doprinos razgovoru između Bosne i Hercegovine i Italije.

Srećko Latal, jedan od najbolih analitičara u zemlji, bivši Balkanski analitičar Međunarodne krizne grupe za Bosnu i Hercegovinu, novinar i regionalni urednik Balkanske istraživačke novinarske mreže B.I.R.N.-a, je dao ključnu pomoć Italiji i našem boljem razumijevanju dešavanja u ovoj zemlji. Pored toga, on je i savršen primjer prisustva italijana u BiH, zato što je on i potomak italijanskih porodica koje su došli u Bosnu i Hercegovinu između dva svjetska rata i time dodatno obogatili kulturnu raznovrsnost BiH ali i odnose između BiH i Italije.

To je konkretan znak svega što smo uradili, onoga što možemo i što ćemo uraditi. Cilje je jasan: ući u evropsku porodicu, kojoj BiH već pripada. Rezultati zadnjih izbora za Evropski Parlament pokazuju da je demokracija živa.

Može preuzeti različite oblike, ali jedna stvar je jasna: ljudi žele učestvovati u politici, a političari moraju razumjeti stvarne potrebe građana. Ovo vrijedi i u Bosni i Hercegovini, a političari su pozvani da stvore bolji ambijent za konstruktivni dijalog i da osvoje povjerenje mladih ljudi, koje je neophodno za uspjeh u svakoj zemlji.

Spremni smo raditi sa svima vama kako bi se to ostvarilo. Potrebna je dobra volja sa obe strane i mi moramo nastojati biti dorasli ovom izazovu.

Mi smo to radili tokom prošlih 155 godina i to želimo nastaviti raditi u budućnosti. Molim vas, uživajte večeras i svima koji poste imamo dio za iftar. Živjeli Italija i živjela Bosna i Hercegovina”, poručio je ambasador Minasi.