Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 19. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

BiH

talijan17

Članovi porodice, saborci i prijatelji obilježili su danas u Sarajevu 19. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

Prisutnima se obratio general Atif Dudaković koji je istakao da je Hajrulahović bio istinski heroj, član Partiotske lige, general, komandant Prvog korpusa Armije RBiH i borac za Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetio je da je Talijan rođen 1957. u Banjoj Luci i da je bio visoko rangiran oficir Jugoslavenske narodne armije i pripadnik specijalnih jedinica. Dodao je da ga je rat zatekao na školovanju u Italiji, što pokazuje da je bio pripreman za visokog funkcionera bivše države.

Dudaković je rekao da je tada u bivšoj Jugoslaviji počelo nešto za šta oni koji su bili lojalni državi i zakonu nisu bili spremni – nacionalno cijepanje bivše bratske zajednice.

Naglasio je da je Hajrulahović to osjetio i došao u Bosnu i Hercegovinu da bi se suprotstavio nacionalističkim težnjama i borio se za zemlju po principima ZAVNOBiH-a.

Dudaković je poručio da moramo istrajati u borbi za Bosnu i Hercegovinu za koju se borio Mustafa Hajrulahović Talijan, ali i mnogi drugi znani i nezanani koji su dali svoje živote.