Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

memorijalni kompleks

Obilježena 26. godišnjica od pada enklave i zločina nad Bošnjacima Žepe

20210727_2_49360572_67379664_Web

Na današnjem obilježavanju podsjećeno je da međunarodna zajednica nije stala u zaštitu sigurnih zona, najprije Srebrenice, a onda i Žepe

Na lokalitetu Memorijalnog kompleksa u Žepi danas je obilježena 26. godišnjica pada enklave, zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Žepe i zločina nad Bošnjacima tog područja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 6. maja 1993. godine Žepa je proglašena zaštićenom zonom.

Na današnjem obilježavanju podsjećeno je da međunarodna zajednica nije stala u zaštitu sigurnih zona, najprije Srebrenice, a onda i Žepe.

Prisutnima se u ime boraca Žepske brigade ARBiH obratio Ago Hodžić koji je podsjetio na herojsku borbu boraca predvođenih komandantom Avdom Palićem.

Prisutnima se obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, koja je kazala da žrtve Srebrenice i Žepe nikada ne smiju biti zaboravljene.

Istakla je da je pobjeda porodica žrtava nad zločincima u hiljadama odrasle djece čiji su očevi ubijeni u genocidu.

Subašić je pozdravila i odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka o zakonskim odredbama kojima se zabranjuje negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca, te je rekla da je to bila obaveza prema žrtvama.

Dio stanovnika Žepe spas je pokušao naći, prelaskom Drine, u Srbiji, a tamo su zatočeni u logore Mitrovo Polje i Šljivovica. Oni koji su ostali u Žepi autobusima su prebačeni do teritorije pod kontrolom Armije RBiH. Nakon što je iz Žepe izašao posljednji autobus s civilima, jedinice VRS kojima je komandovao Ratko Mladić zarobili su Avdu Palića, Mehmeda ef. Hajrića i Amira Imamovića, koji su učestvovali u pregovorima o evakuaciji civila.

Tokom opsade Žepe poginulo je 457 njenih branilaca. Vijeće muftija IZ BiH je Srebrenicu i Žepu proglasilo Šehitlucima genocida nad bošnjačkim narodom.