Obilježena druga godišnjica od smrti Sulejmana Tihića

sulejman-tihic-druga-godisnjica-smrti

Polaganjem cvijeća na mezar bivšeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika Strane demokratske akcije BiH (SDA) Sulejmana Tihića, danas je obilježena druga godišnjica od smrti ovog velikog bosanskohercegovačkog državnika, javlja Anadolu Agency (AA).

U njegovom rodnom Bosanskom Šamcu, gdje je i sahranjen, cvijeće su položile, Fatihu proučile i počast odale brojne delegacije među kojima i delegacija Tuzlanskog kantona predvođena predsjednikom Skupštine TK-a Senadom Alićem i premijerom Kantona Begom Gutićem.

U ime delegacije Tuzlanskog kantona medijima se obratio ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić.

”Poznato je da je predsjednik Tihić vodio jednu istrajnu politiku, poznatu politiku „korak po korak” i uvijek naprijed u cilju jačanja cijele države BiH. Poznato je da je u njegovo vrijeme kada je bio predsjednik Stranke i član Predsjedništva BiH, država Bosna i Hercegovina išla snažnim koracima naprijed”, istakao je Topčagić.

Ujedinjavanje Oružanih snaga BiH i obavještajnih službi, granične službe, indirektno oporezivanje, 60-ak institucija na državnom nivou i slično, samo su neki od uspjeha iz tog vremena. Ovaj veliki bosanskohercegovački patriota ostat će upamćen kao veliki političar, državnik i, prije svega, veliki čovjek.

”Meni je posebna čast doći ovdje u Bosanski Šamac i odati počast našem predsjedniku rahmetli Sulejmanu Tihiću, čovjeku kojeg sam dugo vremena poznavao i zajedno s njim radio. Nadam se da ćemo i dalje istrajno slijediti njegovu politiku „korak po korak”. Politiku koja se pokazala dobrom i kvalitetnom kada je u pitanju državna politika u BiH”, rekao je predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić.

Tokom političke karijere Tihić je obavljao više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine bio je izabran za člana Predsjedništva BiH.