Kalesija

Obilježena godišnjica pogibije UNPROFOR-ovog vojnika u Jajićima

godisnjica pogibije UNPROFOR-ovog vojnika u Jajicima opcina kalesija
Foto: Općina Kalesija

U znak zahvalnosti za sve što je Broer učinio tokom boravka u Jajićima kao pripadnik UNPROFOR-a, mještani tog naselja podigli su i spomen ploču na lokaciji gdje je ubijen

U kalesijskom naselju Jajići danas je, polaganjem cvijeća, odata počast vojniku UNPROFOR-a Jeffreyju Broereu kojeg su na današnji dan 1995. godine ubili pripadnici Vojske RS-a u tom naselju.

Cvijeće su, uime Općine Kalesija, položili šef u Službi za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove Zijad Kulanić, šef u Službi za budžet i privredu Sulmin Herić i šef u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu Ismet Mešić.

Jeffrey Broer bio je pripadnik UNPROFOR-a, kao vojnik Kraljevine Nizozemske, a ubijen je nekoliko dana prije dvadeset i drugog rođendana.

U znak zahvalnosti za sve što je Broer učinio tokom boravka u Jajićima kao pripadnik UNPROFOR-a, mještani tog naselja podigli su i spomen ploču na lokaciji gdje je ubijen.

– Vojnici UNPROFOR-a su, na toj lokaciji, boravili i svakodnevno sa mještanima Jajića bili izloženi napadima sa položaja tzv. Vojske RS. Ovaj vojnik je tu bio sa njima, dijelio i dobro i loše. Svake godine mi, uime Općine Kalesija, položimo cvijeće i odamo počast jer je bio tu kad je bilo najteže – kazao je Zijad Kulanić, saopćeno je iz Općine Kalesija.