Sarajevo

Obilježeno deset godina Ženske mreže BiH koja se bori za ravnopravnost spolova

Konferencija_CURE (1)

Kako je istaknuto, cilj je da se promisli o dosadašnjim iskustvima i definiraju planovi za aktivnosti naredne godine u kontekstu EU integracije i lokalnih izbora u BiH

Bosna i Hercegovina još uvijek je država u kojoj su prisutne odlike patrijarhalnog društva u kojem su prava žena na više nivoa ugrožena, a njihova zastupljenost u društvenom životu države još nije na jednakom nivou s muškarcima.

Prepoznajući te probleme i u želji da ukazuju na njih te traže njihovo rješenje u BiH je prije deset godina uspostavljena Ženska mreža BiH koja upravo radi na zaštiti i promociji prava žena i djevojčica.

Povodom obilježavanja te godišnjice danas je u Sarajevu organizirana konferencija koja je okupila stručnjakinje iz Ženske mreže, predstavnice lokalnih institucija i braniteljice ženskih prava u BiH.

Na konferenciji je jasno ponovljen stav o nultoj stopi tolerancija na sve oblike nasilja, pozvano je na potrebu ekonomskog osnaživanja žena, osiguranje jednakih prava u oblastima obrazovanja i zdravstvenoj zaštiti, te osiguranje jednakih prava u političkom životu.

Kako je istaknuto, cilj je da se promisli o dosadašnjim iskustvima i definiraju planovi za aktivnosti naredne godine u kontekstu EU integracije i lokalnih izbora u BiH.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH Gianluca Vannini podvukao je na otvaranju konferencije da je rodna ravnopravnost od izuzetne važnosti za BiH zbog čega EU finansira nekoliko projekata iz te oblasti.

Ocijenio je da u BiH postoji mnogo prostora za poboljšanje kada je u pitanju osiguravanje veće zastupljenost žena na mjestima odlučivanja, a činjenica da Ženska mreža postoji već 10 godina govori o njihovoj odlučnosti da se bore za jednaka prava žena.

– Istraživanja su pokazala da se, kada se ženama pruže jednake mogućnosti i pristupi resursima zajednice, postižu veći napredak i postaju sigurnije. Zahvaljujući zakonodavstvu o jednakom tretmanu i naporima rodno osviještene politike te posebnim mjerama za unapređenje, EU je u posljednjih deset godina postigla važan napredak u osiguravanju rodne ravnopravnosti – dodao je Vannini.

Napredak uključuje veće učešće žena na tržištu rada kao i napredak u boljem obrazovanju i osposobljavanju unutar EU, ali ipak preostaje još mnogo toga da se uradi jer se žene još suočavaju s brojnim izazovima.

Najavio je da će EU i dalje nastojati osigurati napredak u političkom životu te je posebno naglasio da žene imaju pravo na jednaka prava u svim oblastima života u BiH, uključujući i osiguranje istih primanja za iste poslove te jednake mogućnosti kao i pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Menadžerica projekta “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene” iz Fondacije CURE Vedrana Frašto podvukla je da je ova grupa i formirana u cilju zagovaranja i zastupanja ravnopravnosti spolova.

Dodala je da je od izuzetne važnosti javno iznijeti stav o različitim pitanjima koje je potrebno riješiti kako bi se postigla ravnopravnost spolova u BiH.

Predsjednica Udruženja Romani Ćej Prnjavor Snježana Mirković govorila je danas o razlozima zbog kojeg su žene Romkinje u BiH višestruko diskriminirane jer dolaze iz zajednice za koju se vežu brojne predrasude zbog čega ih ni institucije za provođenje zakona ne tretiraju jednako.

Konferencija je realizirana u okviru projekta “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”, koju finansira Evropska unija, a realiziraju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena (FWE) i u okviru projekta “Institucionalna podrška Ženskoj mreži BiH” koju podržava TRAG Fondacija iz Beograda.