BiH

tužilaštvo bih

Pukovnik koji se dovodi u vezu s rušenjem “Aladže” optužen za zločine u Foči

12/12/2019

Optuženi Marko Kovač tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Foče

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marka Kovača, rođenog 1935. godine u selu Mazoče, opština Foča, nastanjenog u Kragujevcu u Srbiji. Optuženi Kovač se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Foče, saopštili su danas iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti da je u periodu 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru VRS, učestvovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

Pukovnik Marko Kovač

Prema navodima optužnice, Kovač je vršio progon na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju i činjenju krivičnih djela, te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je u okviru progona počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u KPD Foča, Srednjoškolskom centru i u sportskoj dvorani “Partizan“, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, kao i paljenje i uništavanje kuća i imovine, te kulturno-istorijskih i vjerskih objekata.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 139 svjedoka, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Mojović: Pukovnik Kovač naredio rušenej Aladže

Podsjećamo, Goran Mojović, jedini kojem je potvrđena optužnica za rušenje Aladža džamije u Foči, direktno je optužio upravo pukovnika Kovača da je zajedno sa Kriznim štabom izdao naredbu za rušenje Aladža džamije.

S druge strane, pukovnik Kovač je u emisiji “Mreža” Federalne TV tvrdio da se Aladža “sama srušila” ili da je srušio “odavno mrtav čovjek”. U istoj emisiji objavljen je i snimljeni telefonski razgovor pukovnika Kovača u kojem on N. N. osobi govori kako za rušenje Aladže treba optužiti ljude koji nisu među živima jer “treba spašavati nas žive…” Pogledajte spomenuti prilog…

Ovdje možete poslušati i kompletan razgovor pukovnika Kovača s N. N. osobom…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.