Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igre na sreću

Objavljen tačan broj kladionica i automat klubova u RS-u

kladionica

Ukupan broj prijavljenih radnika kod svih priređivača igara na sreći na kraju 2017. godine je bio 2.478, u maju ove godine 2.749 zaposlenih, a ne kako to tvrde prerađivači na igre na sreću, oko 16.000 radnika

U Republici Srpskoj (RS) registrovane su 1.033 kladionice, 441 automat klub s 5.369 automata, šest priređivača internet igara na sreću, 16 tombola, jedan kazino i 1.067 lokacija na kojima se priređuju elektronske igre na sreću.

– U prošloj godini svi ti prerađivači igara na sreću su po osnovu paušala platili 28 miliona KM, a svega tri miliona poreza na dobit, dok bi se usvajanjem novog zakona taj iznos povećao na 30 miliona KM, a naredne godine prihod u budžetu bi bio i duplo veći – tvrdi entitetska ministrica finansija Zora Vidović i dodaje da sve to pokazuje da se nešto mora mijenjati u ovoj oblasti.

Ukupan broj prijavljenih radnika kod svih priređivača igara na sreći na kraju 2017. godine je bio 2.478, u maju ove godine 2.749 zaposlenih, a ne kako to tvrde prerađivači na igre na sreću, oko 16.000 radnika.

– To je broj prijavljenih radnika, a da li radi 17.000 radnika koji nisu prijavljeni, to mi ne znamo – ustvrdila je ona.

Istakla da će svi prerađivači igara na sreću moći na isti način da obavljaju taj posao.

– Jedina razlika je da je kod prava organizovanja elektronskih igara, koje će biti dato ‘Lutriji RS-a’, koja trenutno ima nizak nivo poslovanja jer nije mogla da se bavi svim igrama na sreću koje su priređivale privatne kompanije – dodala je Vidović u obraćanju poslanicima na početku rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Prijedlogu zakona o igrama na sreću, koji je Vlada predložila po hitnom postupku.

Novi način kontrole je, kaže, on-line kontrola, što znači da će svaki prerađivač igara na sreću imati računarski sistem, priključen na Ministarstvo finansija, koje će u svakom momentu znati šta se dešava u igrama na sreću u RS.

Osim procesa kontrole, mijenja se i način oporezivanja, koji neće biti paušalni, već u odnosu na prihod.

– Time ćemo priređivače dovesti u ravnopravan položaj – rekla je Vidović.