Zorana Mihajlović

Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo u junu

zorana mihajlovic

Dionica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 17 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 miliona eura, dok je dionica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona eura

Radovi na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, odnosno na izgradnji dionice kroz Srbiju, Sremska Rača-Kuzmin planirani su za jun, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je danas u Beogradu razgovarala s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem auto-putu Beograd-Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji dionice kroz Srbiju Sremska Rača-Кuzmin, koja je planirana za jun ove godine.

“Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijeli region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na dionici Sremska Rača-Kuzmin započnu u junu, u prisustvu tri predsjednika – Aleksandra Vučića, Tayipa Erdogana i Milorada Dodika”, rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Javnog preduzeća “Putevi Srbije” i turske kompanije “Tasyapi”, potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu.

Dionica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 17 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 miliona eura, dok je dionica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona eura.

“Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH s koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno s auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege”, navedeno je u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”, koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije “Tasyapi”, koja će izvoditi radove.