Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljena imena: Oštetili banjalučku “Toplanu” za gotovo 1,5 miliona KM

BiH

toplana bl

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv pet osoba zbog sumnje da su oštetile banjalučku „Toplanu“ za milionski iznos.

Izvještaj je podnesen protiv osoba inicijala M.M, L.N, M.Ž, L.N i M.S, zbog postojanja osnova sumnje da su kao saizvršioci počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, potvrđeno je iz MUPRS-a.

Sumnjiče se da su u toku 2015. i 2017. godine, u svojstvu odgovornih osoba u tri preuzeća, ugovarali kupoprodaju i zaključivali ugovore suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, čime je pribavljena protivprana imovinska korist u ukupnom iznosu od oko 1.445.014 KM.

Kako se nezvanično saznaje, izvještaj je podnesen protiv direktora „Toplane“ Banja Luka Miće Milovanovića, vlasnika firme „Ideal kompaniji“ Nenada Luburića, osnivača preduzeća „Bom impeks“ Željka Miljkovića, Nataše Luburić, direktorice „Idel kompanije“ te Mitra Samardžije, direktora „Bom impeksa“.

Vlasnici i direktori pomenutih kompanija se terete da su tokom 2015.godine s direktorom „Toplane“ Banja Luka zaključili „prividne“ ugovore o zajmu lož-ulja, odnosno mazuta, jer je „Toplana“ već imala zvanični ugovor s firmom „Higat“.

I u 2017.godini, kako se saznaje, „Idel kompanija“ je nastavila takav vid „poslovanja“ s „Toplanom“.

Sumnja se da je tim „prividnim“ ugovorima „Ideal kompanija“ ostvarila dobit od oko 1,1 miliona KM, a „Bom impeks“ 294.782 KM, za koliko je oštećena banjalučka „Toplana“.