Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oboljeli od multiple skleroze u SBK-a u vrlo teškoj situaciji

dom zdravlja gornji vakuf

Položaj oboljelih od multiple skleroze u Srednjobosanskom kantonu izuzetno je težak, te su oni u nepovoljnijoj situaciju u odnosu na oboljele u Sarajevskom kantonu, izjavila je Amira Đulabić, predsjednica Udruge “Uzdah”, koja okuplja oboljele od multiple skleroze u SBK-u.

– Imamo recimo situaciju da članica naše udruge, koja se nedavno porodila, treba humane imunoglobuline koje svaka porodilja mora primati šest mjeseci kako bi ostala pokretna. Međutim, porodilja koja živi na području Sarajevskog kantona dobije taj lijek, ali kod nas to ide teže – kazala je Đulabić.

Istaknula je da veliki broj oboljelih treba cjelodnevnu pomoć, a teško dobivaju bilo kakvu brigu.

– Obišli smo sve domove zdravlja i stanje se razlikuje od općine do općine. U Novom Travniku, recimo, pružaju pomoć kada god pacijenti pozovu, a u Gornjem Vakufu/Uskoplju je najgora situacija. Imamo jednu pacijenticu koju niko nije posjetio osam godina, a ona ne može uzeti ni lijek u ruku. Tako da nam je cilj, među ostalim, napraviti patronažne ekipe koji će obilaziti oboljele – kazala je Đulabić.

U svrhu pružanja potpore oboljelima od multiple skleroze u Travniku će večeras biti održan humanitarni koncert.

Na koncertu će nastupiti više izvođača i kulturno-umjetničkih društava, a bit će održan u Centru za kulturu u Travniku s početkom u 19 sati.