Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oboreni zakoni o akcizama: Neće biti povećanja cijena goriva

BiH

spiric backovic parlament

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH na današnjem zasjedanju prihvatili su negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet zbog čega je obustavljena parlamentarna procedura Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Inače, da su poslanici odbili negativno mišljenje zakoni bi bili vraćeni Komisiji, ovako oni se obaraju i stavljaju van parlamentarne procedure.

Naime, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma jučer nije podržala izmjene ovog seta zakona, te su se poslanici danas izjašnjavali o negativnom mišljenju Komisije.

Inače, izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je povećanje akcize za pogonsko gorivo u iznosu od 15 feninga. Iz na taj način prikupljenih sredstava finansirala bi se ubrzana izgradnja cestovne infrastrukture u BiH.

Donošenje ovih zakona važno je Vijeću ministara s aspekta poštivanja preuzetih obaveza i osiguranja potrebnih sredstava za servisiranje po ugovorima o zajmu s Evropskom investicijskom bankom (EBRD) i još nekim finansijskim međunarodnim institucijama, a koji su vezi s projektima izgradnje cesta.

Od predviđenih 15 feninga povećanja 10 feninga trebalo je ići za izgradnju autoputeva, a pet za izgradnju magistralnih brzih cesta.

U toku rasprave, a komentirajući činjenicu da je UO UIO podržao izmjene zakona koje podrazumijevaju povećanje akcize i na alkoholna i bezalkoholna pića Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da nekom odgovara samo jedan dio i da samo to hoće da “progura”.

– Možda smo trebali srušiti ovaj zakon što je UIO odmah zahtijevao. Ako usvojimo zakon koji je predložio UO UIO nećemo imati problema – kazala je Majkić.

Saša Magazinović (SDP) kazao je da bi povećanje akciza značilo i lančano poskupljenje.

– Vjerujem da većina ovdje postoji za povećanje cijena goriva, ali razlog odbijanja na komisiji je proceduralne prirode, a ne rezultat da neko hoće, a neko neće poskupljenja. Objašnjavati nam da je skuplje gorivo jednako evropski put, negdje može proći, ali to nije evropski put, ali je kod nas postala navika da ono što je predlagačima teško objasniti odmah kažu evropski put. Na koncu bilo bi dobro da nam se pojasni šta bi ovo značilo za sve druge cijene – istakao je Magazinović.

Salko Sokolović (SDA) rekao je da međunarodna zajednica ucjenjuje BiH da donese navedene zakone..

– Nisam protiv gradnje autoputa. Predloženi zakoni ne idu u interesu međunarodnih finansijskih institucija nego građana. Vijeće ministara brine više šta će reći te institucije, nego šta će se desiti na socijalnom planu građana. Nisam znao da je ovako lako biti predsjedavajući Vijeća ministara. Dižete kredite parlamenti to odobravaju i tako. E, ja neću da sutra kažem građanima morao sam glasati, jer me politički lider na to natjerao – rekao je Sokolović.

Šefik Džaferović poslanik SDA nakon što su oboreni zakoni o akcizama kazao je da bez izmjena ovih zakona nema gradnje autoputeva i da je neophodno vratiti se razgovorima u vezi s ovom problematikom.

Komentirajući činjenicu da je i SDS glasao protiv izmjena kazao je da smatra da ne može doći do poremećaja u koaliciji na državnom nivou ali da svakako trebaju ozbiljni razgovori koaliconih partnera kada je riječ o ovoj problematici.

Inače SDS-ovi ministri u Vijeću ministara dali su pdoršku ovim zakonoma, ali su njihovi predstavnici u Parlamentu kao i Komisiji za finansije i budžet glasali suprotno tome.