Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stranke ljevice: Ne dolazi u obzir saradnja sa desnicom

BiH

sdp111

Naša stranka danas je inicirala sastanak delegacija ove stranke, SDP BiH i Demokratske fronte. Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić kazala je da su se okupile tri najjače lijevo orijentirane stranke u Sarajevu koje su ušle u sva vijeća gradskih općina, piše bh. novinska agencija Patria.

– Naša je opredijeljenost saradnja s ovim strankama i što je važno da smo potvrdili odlučnost da ne sarađujemo niti koaliramo nigdje u BiH sa strankama desnice kao što su SDA, HDZ SBB – kazala je Ćudić.

Ona je dodala i da se još uvijek ne može izlaziti s detaljima s obzirom da nije prošao žalbeni rok CIK-a.

– Mi smo se vodili rezultatima izbora koje su to stranke ljevice koje su ušle u sva vijeća. Moramo snimiti situaciju gdje stojimo. Saradnja neće biti ograničena samo za Sarajevo. Prvi korak je ideološko opredjeljenje – nepružanje pomoći onim strankama koje ne čine dobro. U narednim fazama ćemo pregovarati i o drugim općinama – kaže Ćudić.

Damir Mašić, politički direktor SDP BiH kazao je da će u narednom periodu uslijediti niz sastanaka ovih stranaka i da je jasno opredjeljenje za saradnju gdje god to bude moguće.

– U kasnijim fazama kada budu poznati sastavi općinskih vijeća bit će uključeni i ostali, ove tri stranke nisu ni jedini ni ekskluzivni u predstavljanju lijeve političke opcije ni u Sarajevu ni u BiH. Zajedno nas ujedinjuje borba protiv onoga što degradira naše društvo, a to jeste aktuelna vlast – kaže Mašić te potcrtava da saradnje sa SDA, SBB i HDZ BiH neće biti ni na kojem nivou.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a kazao je da svi stoje iza dogovora predsjednika lijevo orijentiranih stranaka prije lokalnih izbora.

– Ne dolazi u obzir saradnja sa SDA, SBB, HDZ BiH i vrlo jasno smo iznijeli stav da smo spremni da uđemo u zajedničko djelovanje sa strankama lijevog centra. Sadržaj razgovora je bio vezan za četiri gradske općine, analizirali smo rezultate i ove stranke imat će važnu ulogu u formiranju Gradskog vijeća Grada Sarajeva – istakao je Đonlagić.

On je kazao i da će u narednom periodu proširiti ovu priču na nivo BiH.

– Rezultati su pokazali da birači traže alternativu nacionalnim srankama, traže alterativu stanja velikog nacionalizma koji nije perspektiva ovog područja. Mi moramo krenuti u zajedničko djelovanje i to više nije stvar ličnog izbora već nužde kao odgovor rastućem nacionalizmu i guranju građana u etničke torove što rade stranke na vlasti – kaže Đonlagić.

Govoreći o nekom budućem djelovanju lijevog bloka stranaka, Đonlagić je kazao da je njegov stav da to bude zajednički nastup na izborima 2018. godine.

Sastanci ovih stranaka nastavljaju se sljedeće sedmice.