Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

Obustava sredstava EU: Na čekanju novac za Koridor Vc i remont željezničke pruge

eu-europska-unija-bosna-i-hercegovina-zastave-bih

Projekti koje je do daljnjeg suspendovala Evropska unija dio su Ekonomsko-investicionog paketa za Zapadni Balkan vrijednog devet milijardi eura bespovratnih sredstava. Takvu šansu vlast Bosne i Hercegovine ne bi smjela prokockati

Jasna je poruka vlastima u Republici Srpskoj stigla iz Evropske unije. Sve dok se ne odblokira rad državnih institucija, neće biti ni novca za infrastrukturne projekte. Šesto miliona eura namijenjenih za izgradnju Koridora Vc od Doboja do Vukosavlja, te remont željezničke pruge Šamac – Doboj – Rječica na čekanju su do daljnjeg. I bez obzira na jasne signale iz Evrope, u Republici Srpskoj stava su da projekti neće biti ugroženi, javlja BHRT.

“To je onaj dio koji se finansira, koji je najveći dio toga, negdje oko 280 miliona eura. Dobra je stvar što u tome postoji 40 posto donacije Evropske unije i ništa nije sporno, ali jeste loše što je to politički uslovljeno”, kaže Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

“Nije suspendovano ništa i ne može biti supendovano na jednom dijelu teriorije Bosne i Hercegovine, a na drugom da sve teče”, smatra Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Iz Delegacije Evropske unije kažu da postoji mogućnost izmjene odluke o obustavi finansiranja za dva infrastrukturna projekta na Koridoru Vc, imajući u vidu da Komisija namjerava potpisati prateće ugovore o izdvajanjima za ove dvije investicije, u vrijednosti od 600 miliona eura, nakon završetka političke krize.

“Pozivamo Republiku Srpsku da se vrati u institucije Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu, s ciljem provedbe reformi od važnosti za evropski put, kao i infrastrukturnih projekata od koristi za bh. građane”, kažu u Delegaciji EU.

Na čekanju su i mnogi međunarodni sporazumi koji čekaju na realizaciju i saglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ukupne vrijednosti od 1,2 milijarde KM. Pokazala je to analiza članova kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Na čekanju su sredstva za izgradnju Koridora Vc, sredstva za sanaciju vodovoda u Republici Srpskoj u vrijednosti od 50 miliona eura.

Iako čelnici Federacije BiH uvjeravaju da blokade sredstava nema, ipak lista koja je sačinjena pokazuje da su i sredstva EBRD-a od 180 miliona eura za izgradnju Tunela “Ivan” na čekanju kao i sredstva od 50 miliona eura za sanaciju puteva u Federaciji BiH.

“Ni na kakav način nismo osjetili da je neka od institucija počela apstinirati u odnosu na naše projekte”, ističe Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH.

Obustava sredstava nije rješenje, poručuje profesor sa Fakulteta društvenih nauka u Sloveniji Faris Kočan, te smatra da ukoliko sredstva Evropske unije ne budu dostupna, ispaštali bi samo građani.

“Ja mislim da bi kaznila čitavu državu radi jednog političara, mislim da je toga svjesna i Evropska unija i pametnije bi bilo da su same sankcije određene i koncipirane na način da kažnjavaju samo onog koji je zemlju i čitav entitet uvukao u takvu sitauciju”, mišljenja je Faris Kočan, profesor na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani.

Inače, projekti koje je do daljnjeg suspendovala Evropska unija dio su Ekonomsko-investicionog paketa za Zapadni Balkan vrijednog devet milijardi eura bespovratnih sredstava. Takvu šansu vlast Bosne i Hercegovine ne bi smjela prokockati.