Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ništa novo

Reakcije nakon rasprave o BiH u Vijeću sigurnosti UN i Schmidtov diplomatski odgovor

christian schmidt
FOTO: Fena

Na pitanje da li će doći do eventualne smjene Milorada Dodika, Schmidtov odgovor je diplomatski

Nakon sjednice i rasprave u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt komentarisao je za BHRT govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Schmidt naglašava da je praksa da izlaganja jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pred međunarodnom zajednicom ne odgovaraju drugom članu Predsjedništva. Očekivano, najviše reakcija na Schmidtov izvještaj u UN-u, dan poslije, dolazi od zvaničnika iz Republike Srpske.

Nakon što je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na sjednici u UN-u izjavio da je Christian Schmidt pristrasan, da je lobirao za jednu stranu, te usporio put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, komentar visokog predstavnika je da Komšić nije trebao iznostiti vlastite stavove, već stavove o stanju u BiH. Svoje poteze Schmidt pravda na način da je želio dati prava ljudima u zakonodavnim tijelima jer nismo imali Vladu u Federaciji BiH, što vjeruje da je bio njegov zadatak i da je morao nešto promijeniti.

Kada je u pitanju izjava da je hrvatski premijer Andrej Plenković kod njega izlobirao odluku o deblokadi Federacije BiH, koja je omogućila da se Vlada FBiH formira bez glasa potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, Schmidt odgovara:

“Ne bih volio, zaista, da budem uključen u neke interene politike ili kampanje koje se vode, ali vjerujte, ja svoje odluke donosim sam.”

Kada je u pitanju dio izvještaja koji se odnosi na secesionističku retoriku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, očekivano, stigle su reakcije iz ovog entiteta, u prvom redu članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović. Ona kaže Komšićev govor nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te da upućeni izvještaj Schmidta vrvi od lažnih, manipulativnih i sugestivnih stvari kojima se nastoji optužiti RS. Ipak, visoki predstavnik za nju ima poruku:

“Da nisam napisao i spomenuo secesionističku politiku Milorada Dodika u izvještaju, moj izvještaj bi onda bio manipulativan. To je ono što bih odgovorio gospođi Cvijanović.”

“On kaže da predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji su oboje izabrani na slobodnim i demokratskim izborima voljom građana i naroda, žive u nekom izolovanom svijetu. U kakvom svijetu on to živi?”, pita Radovan Kovačević iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ipak, na pitanje da li će doći do eventualne smjene Milorada Dodika, Schmidtov odgovor je diplomatski. Kaže, mora razmisliti i u obzir uzeti sve, pa i mišljenje građana.