Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Od akciza neće biti novih puteva, vraćat će se uzeti krediti od EBRD-a i MMF-a”

momcilo novakovic

Zakoni usvojeni na posljednjoj sjednici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH štetni su po interese građana. Mogli smo naći bolja rješenja, a da postignemo iste efekte, kazao je danas Momčilo Novaković, poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Predstavničkom domu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, apelacija Ustavnom sudu BiH koju su najavile stranke koje su glasale protiv ovih zakonskih rješenja, iako je potrebna neće donijeti željene rezultate.

Novaković je naglasio da skok cijena goriva od 10 posto neminovno proizvodi skok cijena i ostalih proizvoda.

“Građani će umjesto novogodišnje čestitke dobiti cijene nafte preko 2 KM, a znate kako izgleda kad pređete psihološku granicu i kad se na sve to doda ono što će uraditi pumpaši i svjetsko tržiše”, kazao je Novaković i dodao da ga ne bi iznenadilo da cijena dođe do 2,5 KM.

Naglasio je da je u Predstavničkom domu taj dan djelovala “KM koalicija”, te da se pokazalo da cilj osvajanja vlasti bio novac, a ne interesi građana.

“Bezbolinije bi bilo da umjesto da povećamo cijene 10 posto je da prestanemo da krademo 10 posto”, rekao je Novaković i dodao da misli na one koji sklapaju poslove da su mogli odustati od koruptivnih 10 posto, kako bi građanima omogućili da koliko toliko normalno fukcionišu.

On smatra da je Vlada RS preko budžeta za sljedeću godinu svim grupacijama dala po malo, a sve će to biti anulitano ovim zakonima. Novaković je naglasio da je krajnji cilj angažovanja međunrodne zajednice bio da naplate već uložena sredstva.

“Neće biti gradnje novih puteva nego će se vraćati uzeti krediti od EBRD-a i MMF-a”, rekao je on.

Naglasio je da će građani preživjeti i ovo, da će se manje voziti, a putevi će se praviti za građane drugih zemalja.

Odgovarajući na pitanja novinara da kada je u pitanju parlamentarna većina posljednja sjednica ne znači ništa.

“Partije koje čine vlasti na nivoima enteta su se složile da građanima uzmu novac”, rekao je Novaković i dodao da će se i u budućnosti većina formirati od slučaja do slučaja.

On je istakao da je radio analizu i došao do podataka u je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, od 1998. godine do sada usvojeno 604 zakona. Od toga je za 515 zakona glasao SNSD, a za 412 SDS. Iznio je i podatak da 2002. do 2006. godine kada je SNSD bio u opoziciji usvojeno 229 zakona od čega je 214 imalo podršku SNSD-a, dok je bio SDS bio u vlasti i glasao za 215.

“Zajedno SNSD i SDA glasali za 380 zakona. Priča o ljubavima, izdajama i patriotizmu vidi se da na nivou BiH, jedino funkcionišu koalicije kada se radi o novcu”, rekao je Novaković.